Taisyklinga ir subalansuota mityba – sveikatos pagrindas. Ji padeda išvengti daugybės ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, osteoporozės, podagros ir kt. Vienoda, nesveika mityba – priešingai: sukelia riziką susirgti tokiomis ligomis, kaip nutukimas, aukštas kraujo spaudimas, gyvybei pavojų keliančios širdies ir kraujagyslių ligos ir kita. Uogos – ta maisto produktų grupė, kuriai turėtume skirti daugiau dėmesio, nes pasak mokslinių tyrimų, Lietuvos gyventojai nepakankamai valgo daržovių, vaisių, uogų.
Uogos – vitaminų šaltinis
Sakoma, kad uogos – pilnos vitaminų, antioksidantų ir kitų sveikatai reikalingų medžiagų. Antioksidantai – apsauginės medžiagos, kurios stabdo pavojingų organizmui medžiagų (laisvųjų radikalų) susidarymą ir juos neutralizuoja. Kasdienė mityba, parturtinta antioksidantais, gali ne tik lėtinti senėjimo procesus, bet ir padėti išvengti arba sumažinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, kraujagyslių ligomis, saugoti nuo streso, mažinti žalingą rūkymo poveikį kraujotakai.
Vienos naudingiausių uogų – juodieji serbentai
Juodieji serbentai – tai vienos naudingiausių uogų. Šios uogos – yra kupinos vitamino C, taip pat vitaminų B, D, E, K, PP, geležies, cinko, eterinių aliejų. Per dieną suvalgant 50 gramų serbentų, gaunama reikimas paros vitamino C kiekis. Šios uogos vartojamos norint sumažinti galvos skausmą, peršalimą, karščiavimą, naudingos esant anemijai (mažakraujystei), podagrai, sąnarių skausmams. Šios uogos taip pat padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus, radioaktyviąsias medžiagas. Šiose uogose esančios medžiagos stabdo smegenų senėjimo procesus, kontroliuoja cukraus, cholesterolio kiekį kraujyje.
Mėlynės – dažnai vadinamos antioksidantų karalienėmis, nes jose gausų šių medžiagų. Šios uogos taip pat turi geležies, fosforo, kalio, mangano. Mėlynės vartojamos norint sustiprint imunitetą, pagerinti žarnyno darbą (palengvinti viduriavimą ar vidurių užkietėjimą), jos didina dopamino kiekį smegenyse, tai svarbu koordinacijai, judėjimui. Šios uogos turi daug rauginių medžiagų, kurios slopina uždegimus. Jos taip pat naudingos regėjimui stiprinti, mažina akių įtampą. Mėlynių uogų sultys, lapų užpilai ar nuovirai dezinfekuoja, todėl galima jais skalauti gerklę esant gerklų gleivinės uždegimui. Šios uogos vadinamos „jauninančiomis“, nes jose esantys antioksidantai lėtina organizmo senėjimo procesus.
Žemuogės – itin vertinga uoga, ji vadinama mažu miško kraujo lašeliu, jose gausu organinių rūgščių, karotinoidų, pektinų, ląstelienos, vitaminų C, P, B1, K , karotino, eterinio aliejaus. Žemuogėse esančios biologiškai aktyvios medžiagos veikia raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, todėl ypatingai naudinga sergant anemija (mažakraujyste). Šviežios uogos ar džiovintų uogų užpilai mažina troškulį, gerina apetitą, reguliuoja virškinimo procesus, mažina puvimo procesus žarnyne, lėtina širdies ritmą, stiprina širdies ritmo susitraukimus. Žemuogės ne tik naudojamos kaip maisto produktas, bet ir žinomos kaip kosmetinė priemonė, kuri pamaitina odą, sutraukia išsiplėtusias poras, padeda pašalinti pigmentines dėmes, strazdanas.
Vyšnios – tikra biologiškai aktyvių medžiagų talpykla. Šios uogos mineralų, vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų gausa nusileidžia tik juodiesiems serbentams. Vyšniose gausu vitamino C, E, PP. Nemaži kiekiai organinių rūgščių (obuolių, citrinų, pieno, rūgštynių ir kita) uogoms suteikia saldžiarūgštį skonį. Be to, jose randama melatonino, todėl jos gali padėti greičiau užmigti. Vyšnios dažnai vadinamos „grožio uogomis“. Šias uogas rekomenduojama valgyti norint sumažinti rūgimo ir puvimo procesus organizme, greičiau raumenims atsigauti po intensyvios treniruotės.
Spanguolės – dar vadinamos šiaurės citrina – savo sudėtyje turi net 25 cheminius elementus. Šiose uogose gausu organinių rūgščių, fruktozės, gliukozės, vitaminų B1, B2, B6, C, įvairių mineralinių medžiagų, kalio, kalcio, fosforo, geležies, mangano. Spanguoles gali būti naudinga valgyti dėl jų sudėtyje esančių flavonoidų ir polifenolių, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, be to, uogose esančios medžiagos gali plėsti venas, maitinančias miokardą, pagerinti širdies darbą, didinti kraujagyslių elastingumą, mažinti uždegiminius procesus. Šios uogos daug kam žinomos dėl gydomųjų savybių, padedančių sumažinti šlapimo takų infekcijų požymius. Nepaisant to, kad spanguolės – naudinga uoga, reikia atsiminti, kad sergant padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, inkstų akmenlige, dvylikapirštės žarnos uždegimu, šias uogas valgyti gali būti pavojinga.
Valgant uogas neužmiršti saugos
Uogos – sezoninis maisto produktas, kuris ant mūsų stalo turėtų atsidurti dažniau, nes pasižymi ypatinga sudėtimi. Bet reikėtų nepamiršti, kad neplautos uogos gali būti mikroorganizmų šaltiniu. Prieš vartojant uogas, jas būtina išrinkti, atskiriant sveikas nuo pažeistų, papuvusių, nuplauti tekančiu vandeniu. Vengti kryžminės taršos: naudoti atskirus įrankius, indus žaliai mėsai, žuviai ir uogoms, po naudojimo viską kruopščiai išplauti. Neapdorotą žalią mėsą, žuvį laikyti atskirai nuo uogų.