Jokio „popso“, jokių populiarių daiktų, populiaraus vyno, alaus ar tradicinių lietuviškų patiekalų. Ar tokia vieta gali būti patraukli alytiškiams? Jaunas verslininkas Elmaras Urmanavičius nusprendė atsakymo į šį klausimą ieškoti ne teoriškai, o praktiškai.
„Alytus yra neišnaudotų galimybių miestas“, – sakė E. Urmanavičius, tarp Druskininkų ir Alytaus migruojantis, bet gimtajame Alytuje savo idėjas realizuojantis verslininkas.
Mintis Alytuje atidaryti kažką naujo ir neįprasto Elmarui kilo dar tuomet, kai jis gyveno ir dirbo Druskininkuose, o prie jo, darbui Druskininkų mieste, prisijungė ir jo draugas Marius, taip pat alytiškis. „Du alytiškiai, gyvenantys Druskininkuose, atidarėme vyninę Alytuje“, – šypsodamasis sakė Elmaras, manantis, kad savame mieste pranašu nebūsi.
Vyras pasakojo, kad pati vyninės idėja jo mintyse sukosi jau seniau, tačiau negavus galimybės ją įrengti šalia Šaulių namų esančiame pastate, Elmaras šią mintį padėjo į šalį. „Bet pas mane viskas grįžta bumerangu“, – kalbėjo vienas iš vyninės įkūrėjų.
Po kelerių metų, atsilaisvinus dabartinėms vyninės patalpoms, pačiam patalpų savininkui pasiūlius „Vino tappo“ veikia jau daugiau kaip pusė metų. Iš pradžių vyninei buvo labai sunku atsikratyti ankščiau čia buvusios kavinės šleifo, tačiau naujieji šeimininkai stipriai keitė interjerą, kad aplinka taptų jauki ir miela kiekvienam klientui.
Pasak Elmaro, vyninė yra tarsi socialinis projektas, kuris kol kas neatneša daug pinigų, bet kartu jų ir nereikalauja. „Tai yra hobis, kuris reikalauja labai daug laiko. Aišku, pirminės investicijos buvo, jos dar negrįžo ir neaišku, ar kada nors sugrįš. Alytiškiai yra tokie žmonės, kuriuos sunku priversti ateiti į naują vietą“, – pasakojo Elmaras.
Kad vyninė įgautų savo unikalumą, jos įkūrėjai organizuoja įvairius renginius, vyno degustacijas, muzikos vakarus.
Elmaras, kalbėdamas apie vyninę pabrėžė, kad vienas jo tikslų – jokio „popso“, jokių populiarių daiktų. Tai yra taikoma tiek gėrimams, tiek patiekalams, tiek muzikai. „Čia nerasite populiariojo vyno, populiaraus alaus, ar tradicinių lietuviškų patiekalų. Norime sukurti kažką unikalaus ir išskirtinio“, – sakė vienas iš „Vino tappo“ įkūrėjų.
Pasak jaunojo verslininko, dėl vyno buvo konsultuotasi su someljė – vyno žinovais. O meniu vyninės sumanytojams padėjo sukurti Elmaro draugas Ronaldas. Beje, Elmaras akcentavo, kad visus vyninėje siūlomus patiekalus jis galėtų paruošti pats, mat mėgsta gaminti ir eksperimentuoti virtuvėje.
„Pirminis meniu prasidėjo nuo konsultacijų su draugu Ronaldu. Susipažinau su juo, kai filmavome „Pragaro virtuvę“. Jis buvo šefo Liutauro dešinioji ranka. O aš buvau to restorano, kuriame filmavo, valdytojas. Ten mes ir susipažinome. Ir kai jau nusprendėme, kad atidarome vyninę, mums nekilo klausimų, kokio žmogaus pagalbos mes norime. Džiugu, kad jis apsiėmė“, – sakė Elmaras.
Pasak Elmaro, „Vino tappo“ nenori su kažkuo konkuruoti. Jų tikslas yra duoti alytiškiams galimybę rinktis. Žmonės yra pakankamai sąmoningi, kad galėtų pasirinkti, ko jie nori.