Jau trečius metus iš eilės minint Europos sveikos mitybos dieną sveikatos biuras sukviečia rajono gyventojus į sveikos mitybos varžytuves. Aplankiusios Daugus, Krokialaukį, šiemet tokios varžytuvės vyko Makniūnuose. Jose dalyvavo ne tik makniūniškiai, bet ir svečiai iš Ryliškių, Nemunaičio bei Alovės.
Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sveikos mitybos skatinimui skiria daug dėmesio, tačiau jau ne vienerius metus vadovaujasi principu – maistą reikia išmokti gaminti, ne tik jį tik apie jį kalbėti. O dar tiksliau – apie sveiką mitybą diskutuoti gaminant maistą.
Tradiciškai per riebiai
Dauguma lietuvių maitinasi per riebiai, vartoja labai mažai vaisių ir daržovių, valgo nereguliariai. Sveika mityba yra „apaugusi“ daugybe mitų. Dauguma žmonių yra įsitikinę, kad sveikai maitintis yra kur kas brangiau nei įprastai, arba, kad šis maitinimosi būdas yra labai kategoriškas, apsribojantis tam tikrų maisto grupių vartojimu. Sveikatos specialistai pastebi, kad gyventojams trūksta žinių sveikos mitybos srityje. Būdami itin dideli tradicinių lietuviškų patiekalų mėgėjai, lietuviai nelinkę eksperimentuoti virtuvėje, pasistengti, kad ruošiamas maistas būtų kuo įvairesnis ir sveikesnis.
Slaptas produktas – žuvis
Varžytuvėse dalyvavusių komandų laukė užduotis: iš dviejų „slaptų“ produktų bei tik šešių pasirinktinų ingredientų per vieną valandą pagaminti patiekalą arba net patiekalus, kuriuos būtų galima pavadinti ir sveikais, ir skaniais. „Slaptaisiais” produktais tapo žuvis ir kiaušiniai.
Žuvis buvo pasirinkta todėl, kad, remiantis apklausų duomenimis, lietuviai per retai vartoja šį naudingą produktą arba pasirenka apdorojimo būdą, kuris sumenkina žuvies naudą organizmui.
Žuvis vertinga dėl joje esančių polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, fosforo bei kitų mikroelementų ir aktyvių medžiagų. Ne retas lietuvis mano, kad vartoja pakankamai žuvies – sūdytos silkės ir silkės patiekalus.
Silkė maistine verte ir kokybe artima laukinei lašišai, jose gausu širdies kraujagyslėms reikalingų omega 3 riebalų rūgščių, vitaminų D, B12, seleno, tačiau šios pagyros yra skiriamos silkei, kuri vartojama neištraukta po ilgo mirkimo sūryme. Lietuvių taip mėgstamą sūdytą silkę kai kurie gyventojai, ypač turintys aukštą arterinį kraujospūdį, besiskundžiantys inkstų kepenų ligomis, dėl joje esančio didelio druskos kiekio turėtų vartoti itin saikingai.
Nuoga ar su rūbais?
Valanda prabėgo nejučiomis. Komandos kaip bitutės dūzgė tarp viryklių ir savo stalų. Įpusėjus valandai tapo aišku, kad dauguma komandų laikysis tradicijų ir žuvį keps „apvalkale“. Šeimininkės, paklaustos, kodėl žuvį „rengia“ ir ar jos nereiktų pateikti natūraliai keptos, beveik visos atsakė, kad taip skaniau, ir, kad taip gaminančios visą gyvenimą. Kaip sakoma, dėl skonio ginčytis negalima, tačiau žuvį labiausiai rekomenduojama valgyti keptą, garintą ar troškintą kiek įmanoma natūraliau, t.y., į nieką neapvoliojant arba, kaip viena varžytuvių dalyvė pašmaikštavo – „nuogą“. Miltai, kiaušiniai, džiūvėsėliai, grietinė prideda nereikalingų kalorijų, sugeria į save kepimo metu naudotus riebalus.
Jei varžytuvės, tai ir laimėtojai
Pasibaigus patiekalų gamybos laikui ir paserviravus stalus, kiekviena komanda galėjo trumpai pristatyti savo kūrinį ir argumentus, kodėl patiekalas, jų nuomone, yra sveikas ir skanus. Komandos pasitaikė itin išradingos ir netgi dainingos, nes pristatymai buvo lydimi dainų, ketureilių ir šmaikščių posakių.
Itin šiltai buvo sutiktas pačių jauniausių dalyvių komandos ( dvi Lauros ir Gabrielė, kurios dar yra tik mokinės) patiekalas „Saulutė“, kurį merginos pristatydamos pasakė, kad šį kartą išėjo, kaip išėjo, bet kai jos turėsiančios vyrus – viskas tada tikrai pavyks.
Rinkti sveikiausią ir skaniausią patiekalą buvo nutarta leisti visiems dalyviams, todėl prasidėjo didžioji degustacija. Dalyviai vieni kitiems negailėjo pagyrų: tiek patiekalams, tiek ir stalų dekoracijoms. Dalyvių ir komisijos paskirstyti balai nulėmė prizines vietas.
Trečią vietą užėmė Makniūnų komdanda su patiekalu „Labiau į Kiniją”, kuris išsiskyrė rytų virtuvės skoniu ir poskoniais. Antroji vieta atiteko patiekalui „Žvejo sakmė“, kurį pagamino Nemunaičio komanda.
Patiekalu laimėtoju tapo Ryliškių komandos pagaminta žuvies užkandėlė, kuriai pirmąją vietą nulėmė ir komisijos, ir komandų balsai.
.