Tarp žmonių yra gajūs mitai, kad norint sveikai maitintis, reikia atsisakyti daugelio produktų, valgyti prėską, niekuo nepaskanintą maistą, sveikas maistas yra brangus. Tai nėra tiesa.
Sveikai maitinantis, reikia vadovautis ne draudimo, bet saiko principais. Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras, Krokialaukyje minėdamas Europos sveikos mitybos dieną, bandė išsklaidyti bent kelis sveikos mitybos mitus.
Varžytuvėse dalyvavę visos šeimininkės ir šeimininkai vienbalsiai sakė, kad gyvenantiems kaime gaminti sveikai tikrai nereikia daugiau pinigų. Marija iš Ūdrijos sakė, kad kaimo žmogus užsiaugina ir daržoves, ir gyvuliukus, pieno produktai, jeigu ne paties, tai iš kaimynų, todėl daug nekainuoja. Jos pačios šeima ypač mėgsta troškinius, kuriuose gausu daržovių. Varžytuvėse komanda taip pat gamino vištienos troškinį rudens tematika.
Dauguma varžytuvių dalyvių sakėsi žiną sveikos mitybos principus, tačiau visi pabrėžė, kad kartais pritrūksta noro arba fantazijos jų laikytis ir nueinama įprastu, tradicinės lietuviškos virtuvės keliu, kurioje dažnai sutinkamas riebus kąsnelis.
Maisto gamybos varžytuvės, skirtos Europos sveikos mitybos dienai „Kas sveika – tas ir skanu?“, lapkričio 8 dieną vyko Krokialaukyje, Tomo Noraus Naruševičiaus vidurinės mokyklos valgykloje. Tai antros tokios varžytuvės. Pirmos vyko praėjusiais metais Dauguose. Šiais metais varžytuvėse dalyvavo gausus būrys dalyvių: 13 komandų (po tris narius) ne tik iš Krokialaukio, bet ir Ūdrijos, Santaikos ir Verebiejų.
Komandos turėjo iš dviejų „slaptų“ produktų bei tik penkių pasirinktinų ingredientų per vieną valandą pagaminti po patiekalą, kurį būtų galima pavadinti ir sveiku, ir skaniu. „Slaptaisiais“ produktais tapo vištiena ir obuoliai.
Vištiena buvo pasirinkta todėl, kad paukštiena yra naudinga organizmui, tačiau dažnai įdedama per mažai pastangų, kad ji būtų paruošta sveikiau. Palyginti su kitomis mėsos rūšimis, vištiena turi daug pranašumų: mažai riebalų – net iki 40 proc. mažiau nei kiaulienoje, ir daug baltymų – iki 10 proc. daugiau nei kiaulienoje. Vištienoje gausu žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių. Kadangi ši mėsa lengvai virškinama, ji itin naudinga sparčiai augantiems vaikams, sportininkams bei protinį darbą dirbantiems asmenims.
Maistui pagaminti skirta valanda prabėgo akimirksniu. Gerą nuotaiką kėlė ir Krokialaukio daugiafunkcio centro kapela ,,Mazgucis“.
Rinkti sveikiausią ir skaniausią patiekalą buvo nutarta leisti visiems dalyviams, todėl prasidėjo didžioji degustacija. Dalyviai vieni kitiems negailėjo pagyrų: tiek patiekalams, tiek ir stalų dekoracijoms.
Kad dalyviai išradingi, rodė jau ir patys patiekalų pavadinimai. Dauguma komandų rinkosi gaminti salotas, kurių pavadinimai nė kiek neatsiliko nuo jų skonio: „Rudens mozaika“, „Rudens spalvos“ ar net „Vieniša gulbė Krokialaukio tvekinyje“ , „Višta iškapstė močiutės darželį“.
Patiekalu laimėtoju pripažinta Krokialaukio komandos (Irena, Rimutė, Valnetina) gamintas patiekalas – vištienos „daugiaryžis“.