Kasmet prieš Šv. Velykas padaugėja diskusijų apie pagrindinį šios pavasario šventės simbolį kiaušinį. Pagrindiniai diskusijų klausimai – apie cholesterolio kiekį, esantį kiaušiniuose ir kurie sveikesni: vištos, anties, stručio ar putpelių?
Baltymo etalonas
Kas yra kiaušinis? Atsakymas, kad kiaušinis – naujos gyvybės pradžia, turėtų padėti suprasti, kad jame turi būti visos medžiagos būtinos naujos gyvybės vystymuisi ir teisingam formavimuisi. Kiaušinį galima laikyti netgi unikaliu maisto produktu. Tai bene vienintelis produktas, praturtintas visaverčių baltymų (turinčių visas nepakeičiamąsias aminorūgštis), riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų, vitaminų tokiu santykiu, kuris yra tinkamiausias žmogaus organizmui tokiu santykiu, koks tinkamiausias žmogaus organizmui.
Svarbu tai, kad kiaušinio maistingosios medžiagos beveik visos organizmo įsisavinamos. Net iki 98 proc. Viename vištos kiaušinyje yra 0,65 mg vitamino A, visų grupių vitamino B, ypač daug vitamino B6 ir B2 vitamino D, vitaminų E ir K, labai daug fosforo, kalcio, geležies, nemažai jodo, vario, kobalto.
Kalbant apie maistingumą ir kaloringumą, įprastas palyginimas yra toks, kad vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno ir turi 350 kJ energijos bei vidutiniškai 75 kcal.
Apie cholesterolį
Kalbant apie cholesterolį ir padidėjusią riziką sirgti širdies kraujagyslių ligomis, reikia pripažinti, kad šio riebalo kiaušiniuose yra daug. Yra apskaičiuota, kad viename kiaušinyje yra 250 mg cholesterolio, o visos dienos metu gaunamas cholesterolio kiekis neturėtų būti didesnis nei 300 mg. Tačiau reikia pridurti ir tai, kad kiaušinyje yra nemažai medžiagos lecitino, kuri kitaip nei cholesterolis, skaido ir šalina “blogąjį” organizmo cholesterolį taip apsaugodamas širdies bei kraujagyslių sistemą nuo aterosklerotinių plokštelių susidarymo.
Atrodo, kad atsiranda dar vienas neatsakomas klausimas susijęs su kiaušiniu. Be amžino neaiškumo, kas atsirado anksčiau: višta ar kiaušinis, jau turime ir daug diskusijų apaugusią dilemą: mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, atsisakyti kiaušinių ar ne.
Tikriausiai kaip ir visos sveikos mitybos atžvilgiu, saikas – pati tinkamiausia rekomendacija. Kovojantiems su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, nerekomenduojama kiaušinių valgyti dažniau nei du kartus per savaitę.
Vištos, anties ar putpelės?
Kiaušinis yra kiaušinis. Iš esmės jis yra toks pats, nesvarbu, kurio paukščio padėtas. Skiriasi dydžiu, todėl skiriasi ir maistinių medžiagų kiekiu juose. Pastaruoju metu vis pasigirstantys teiginiai, kad ančių kiaušiniuose yra kur kas mažiau arba visai nėra cholesterolio, neturi jokio pagrindo. Priešingai, vandens paukščių kiaušiniai yra didesni, kaloringesni ir juose nė kiek ne mažiau cholesterolio nei vištų kiaušiniuose. Taip pat reikia pabrėžti, kad vandens paukščių kiaušiniai neretai būna užkrėsti salmonelėmis ir kitais infekcinių ligų sukėlėjais, todėl juos virti reikia kur kas ilgiau nei vištų (bent 15 min nuo vandens užvirimo). Be to vandens paukščių, ypač žąsų, kiaušiniai greičiau genda ir yra sunkiau virškinami, todėl dažniausiai naudojami tik patiekalų, ypač konditerijos, gamybai, bet ne tiesioginiam valgymui.
Prieš kelerius metu kiek mistifikuoti buvo ir putpelių kiaušiniai. Nors lyginant tą patį kiekį vištos ir putpelės kiaušinio, šios kiaušinyje tokių rūgščių kaip valinas, tirozinas (būtinos amino rūgštys), vitaminų A, B1, B 2, kalio, geležies yra daugiau, tačiau tokių vitaminų, kaip D ir E yra mažiau, todėl šių mažų paukštelių margi kiaušinukai yra naudingi, tačiau tiek kiek ir kitų paukščių. O cholesterolio kiekis,, kaip jau ir sakyta ankščiau, visų paukščių kiaušiniuose yra praktiškai identiškas.
Virti ar gerai ir žalias?
Geriausiai organizmo pasisavinami – minkštai virti kiaušiniai. Žali kiaušiniai nėra taip gerai įsisavinami dėl baltyme esančių fermentų, slopinančių virškinimo fermentų veiklą, todėl, vartojant žalią baltymą, dalis jo neįsisavinama. Be to, žaliuose kiaušiniuose yra baltymo avidino, kuris su vitaminu H sudaro neaktyvų kompleksą. Gali pasireikšti vitamino trūkumas. Nereikėtų pamiršti ir salmoneliozės grėsmės.
Tad besirenkantiems pusryčiams kiaušinius, geriausiai juos valgyti minkštai virtus, nes labai dažnai kepdami kiaušinį mes linkę padidinti riebalų kiekį: kepame ant sviesto, pripjaustome lašinukų ar rūkytos dešros.