Bene kiekvienas žino, kad medus yra natūralus bičių produktas, kuris jau tūkstančius metų naudojamas ne tik kaip malonų skonį arbatoms, košėms bei įvairiems desertams suteikiantis maisto produktas, bet ir kaip vaistas peršalimo bei virusinių infekcijų atvejais. Jo unikalios savybės ir turtinga sudėtis suteikia daugybę sveikatai naudingų savybių, įskaitant ir gebėjimą kovoti su išties nemalonius simptomus sukeliančiais virusais ir bakterijomis. Ir nors daugeliui medus jau daugelį metų yra puikiai pažįstamas produktas, vis dėlto, dažnai gerai pažįstamos tik kelios jo savybės – sužinokime daugiau!
Išskirtinė medaus sudėtis ir savybės
Medus yra sudarytas iš įvairių cukrų, vandens, vitaminų, mineralų, fermentų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Jame gausu fruktozės, gliukozės, vitamino C, vitamino B6, niacino, riboflavino, pantoteno rūgšties, kalio, kalcio, magnio ir cinko. Be to, medus sudėtyje turi ir antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir fenolio rūgštys, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir galimo ląstelių pažeidimo. Medus pasižymi stipriomis antibakterinėmis savybėmis, kurios yra svarbios kovojant su įvairiomis bakterinėmis infekcijomis. Šios savybės meduje randamos dėl kelių pagrindinių veiksnių:
- Žemo pH lygio – medus turi rūgštinį pH, kuris užkerta kelią daugelio bakterijų augimui ir dauginimuisi;
- Vandenilio peroksido gamybos – kai medus liečiasi su žaizdomis ar gleivine, jis gamina vandenilio peroksidą, kuris veikia kaip natūralus dezinfekantas.
- Unikali cheminė sudėtis – meduje esantys fermentai ir kitos medžiagos, tokios kaip metilglioksalis, turi stiprų antibakterinį poveikį, kuris padeda naikinti kenksmingas bakterijas. Šios medžiagos gausu Naujojoje Zelandijoje surenkamame šluotinio sėklučio (Manuka) meduje. Šiandien ypač patogu įsigyti medų internetu – gausus asortimentas ir kruopščiai atrinkti produktai kiekvienam leis atrasti mėgstamiausią!
Kova prieš virusus ir bakterijas
Ne paslaptis, kad medus taip pat pasižymi ir antivirusinėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su įvairiomis infekcijomis. Tyrimai parodė, kad medus gali veiksmingai slopinti virusų dauginimąsi ir stiprinti imuninę sistemą, o jo sudėtyje esantys antioksidantai ir flavonoidai padeda sustiprinti organizmo apsaugines funkcijas – tai padeda kovoti su virusinėmis infekcijomis, tokiomis kaip peršalimas ar gripas.
Medų naudoti kovai su bakterijomis galima net keliais būdais:
- Kovai su peršalimu ir gripu. Medus gali būti naudojamas kaip natūralus būdas palengvinti peršalimo ir gripo simptomus. Jį galite dėti į šiltą arbatą su citrina arba naudoti kaip natūralų kosulį slopinantį sirupą. Tiesa, ruošdami arbatą su medumi, niekada jo nedėkite į ką tik užplikytą puodelį – karštas vanduo slopina medaus gerąsias savybes, todėl verta palaukti, kol šis pravės bent jau iki 80 °C.
- Žaizdų ir nudegimų gydymas. Medaus antibakterinės savybės daro jį puikiu natūraliu antiseptiku, todėl šį produktą galima naudoti tiesiogiai ant žaizdų ir nudegimų, siekiant pagreitinti gijimą ir išvengti infekcijų.
- Gerklės skausmo malšinimas. Medus yra puikus natūralus būdas sumažinti gerklės skausmą. Galite vartoti gryną produktą arba maišyti jį su arbata ar šiltu vandeniu ir gerti – taip sumažinsite patiriamą diskomforto jausmą.
Tam, kad būtų įsitikinta medaus nauda sveikatai, buvo atlikta daugybė mokslinių tyrimų, kurie patvirtino šio nepaprasto produkto galią. Tyrimai rodo, kad medus yra veiksmingas prieš įvairias bakterijas, įskaitant Staphylococcus aureus (auksinį stafilokoką) ir E. coli (žarninę lazdelę). Be to, mokslininkai nustatė, kad medus gali padėti sumažinti uždegimą ir skausmą, kurį dažnai sukelia virusinės ar bakterinės infekcijos.
Medus yra ne tik nepaprastai gardus maisto produktas, bet ir natūralus vaistas, turintis stiprių antibakterinių ir antivirusinių savybių, o jo unikali cheminė sudėtis padeda kovoti su infekcijomis ir stiprinti imuninę sistemą. Naudodami medų kasdieniame gyvenime, galite ne tik pagerinti savo sveikatą, bet ir natūraliai, be vaistų pagalbos kovoti su įvairiomis ligomis. Žinoma, visuomet derėtų atsižvelgti į savo būklę ir, esant sunkiems simptomams ar sveikatai negerėjant, kreiptis į savo šeimos gydytoją.