Įsisukus į darbų sūkurį ne visada lieka laiko papietauti, tad įvairus greitas maistas nepraranda populiarumo. Vienas pasirinkimų skubantiems – greit paruošiami makaronai, kurie jau ketverius metus gaminami ir Lietuvoje.
Tą daro „Kauno grūdai“, gaminantys net 12 skirtingų rūšių makaronus ir 71 skirtingo skonio sultinių receptūras., 95 proc. produkcijos eksportuojama.
„Laiko trūkumas ir noras neįdedant daug pastangų užkąsti šilto maisto – pagrindinės priežastys, kodėl lietuviai vartoja greitai paruošiamus makaronus“, – įsitikinęs vienintelės Lietuvoje minėtą maistą gaminančios bendrovės „Kauno grūdai“ marketingo direktorius Artūras Skairys.
Greitai paruošiamus makaronus lietuviai valgo darbe, namuose, kelionėse. Žmonės perka šį maistą dėl greito jo paruošimo, ilgo galiojimo laiko ir patogios pakuotės.
Lietuviai ištikimi lietuviškiems skoniams, todėl ir makaronus renkasi tradicinius: vištienos, jautienos ar grybų skonio. Pasak A. Skairio, aštrūs azijietiški, kurie labai populiarūs pasaulyje, lietuviams sukelia gaisrą burnoje. Tačiau mūsų šalies žmonės nėra visiškai abejingi egzotikai. Daugelis vis labiau domisi azijietiška virtuve ir jos išskirtiniais skoniais.
Besirinkdami makaronus tautiečiai atkreipia dėmesį į jų išvaizdą, skonį, kainą, sudėtį.
Ne visi greitai paruošiami makaronai pilni konservantų. Sveiko gyventojo šalininkams yra sukurta natūralių makaronų linija be sveikatai kenksmingų medžiagų.
Greitai paruošiamus makaronus 1958 m. išrado taivaniečių-japonų verslininkas Momofuku Ando. Makaronai greitai užkariavo pasaulį ir tapo populiariu maistu tiek rytuose, tiek vakaruose.
Japono sukurtoje pasaulinėje makaronų industrijoje pagaminama daugiau nei 100 milijardų porcijų per metus. 2007 m. sausio 9 d. „New York Times“ redakcija savo straipsnyje pavadino Momofuku Ando „Ponu makaronu“ ir teigė, jog jis, sukurdamas greitai paruošiamus makaronus, nusipelnė atsidurti žmonijos pasiekimų panteone.
Savo biografijoje Momofuku Ando paminėjo, jog sukurti tokį produktą jį įkvėpė kraupus vaizdas, kai jis pamatė ilgą eilę žmonių karo nuniokotoje Osakoje, laukiančių, kada iš juodosios rinkos galės nusipirkti garuose išvirtų makaronų.
Savo pirmuosius greitai paruošiamus makaronus Momofuku Ando sukūrė kuklioje pašiūrėje prie savo namų. Jis išrado greitą makaronų džiovinimo technologiją, kai jie žaibiškai apkepami aliejuje – šis metodas buvo pripažintas greitai paruošiamų makaronų gamybos pagrindu.
Momofuku Ando sukūrė ir revoliucija tapusių makaronų plastikiniuose puodeliuose koncepciją, kai plastikinis puodelis tarnauja ir kaip pakuotė, ir kaip patiekalo paruošimo indas, ir kaip dubenėlis, iš kurio galima valgyti. Šie du išradimai sukėlė kulinarijos revoliuciją pasauliniu mastu.