Net du trečdaliai apsinuodijimo maistu atvejų įvyksta šiltuoju metų laiku. Vasaros karštis ir drėgmė yra tobuliausios sąlygos bakterijų dauginimuisi maiste. Ruošiant maistą iškylai reiktų vadovautis „geriau saugiau ir paprasčiau“ principu, nes įvairiausi kefyro, majonezo pagrindu paruošti marinatai, grietinėlės užpilai, kremai neretai būna infekcijos priežastimi.
Daržovių asorti
Vasara – daržovių laikas, todėl rekomenduojamas suvalgyti jų kiekis per dieną – ne mažiau 400 g – turi būti įveikiamas nesudėtingai. Į iškylas geriausiai vežtis švariai nuplautas, saugiai įpakuotas, jokiais padažais neužpiltas daržoves.
Iškylavimui ypač netinka padažais užpiltos mišrainės. Lėkštė įvairiausių natūralių, šviežių daržovių asorti – puiki alternatyva. Jeigu negalime atsispirti daržovių pagardui, geriausiai jį atsivežti paruoštą atskirame inde ir daržoves jame vilgyti jau valgant arba užpilti prieš pat valgį. Jeigu daržoves tenka plauti gamtoje, tuomet tai daryti tik su geriamu vandeniu.
Pasiklydę tarp marinatų
Marinatas su actu. Marinatas su kefyru. Su sojos arba pomidorų padažais ar alumi. Jeigu prieš Kalėdas šeimininkės pradeda dalintis silkių patiekalų receptais, tai vasara – mėsos marinatų receptų dalinimosi laikas. Marinatas mėsą suminkština, įsigėrę prieskoniai ją padaro aromatingesnę, kvapnesnę.
Tačiau reiktų nepamiršti, kad marinatas yra skirtas skonio savybėms pagerinti, bet ne priešingai – paslėpti, todėl nekenkime patys sau – norėdami paslėpti atsiradusį mėsos „kvapelį“ maskuodami marinate.
Mėsos gardinimas yra skonio reikalas ir kintantis dalykas, tačiau mėsos apdorojimui galioja vienodos sveikatą saugojančios taisyklės. Šaldyta mėsa atitirpinama šaldytuve, bet ne kambario temperatūroje, nes net ir mėsos, kuri viduje dar įšalusi paviršiuje gali veisti ir daugintis bakterijos. Marinuojama mėsa laikoma šaldytuve, o marinatas pakartotinai nenaudojamas.
Kepsnys „su krauju“ ar perkepęs šašlykas?
Dar viena taisyklė gamtos iškylų metu – „geriau perkepęs – nei su krauju“. Apsinuodijimo tikimybė didesnė, kuomet valgomas nepakankamai termiškai apdorotas maistas. Reiktų įsidėmėti, kad lauko kepsninėje kepti produktai gali būti apskrudę iš išorės, tačiau žali viduje.
Mėsa apie kaulą jokiu būdu negali būti rožinės spalvos, tinkamai iškepta mėsa turi lengvai atsiskirti nuo kaulo. Iškeptą mėsą reiktų laikyti ant grotelių ir patiekti į stalą prieš pat valgymą.
Reikia užtikrinti, kad termiškai apdorotas maistas nesilietų su žaliu. Pjaustymo lentelės, įrankiai, kurie buvo naudojami termiškai neapdorotų produktų pjaustymui, negali būti iškart naudojami termiškai apdorotų produktų smulkinimui. Be to rankų plovimas – būtina sąlyga, norint apsisaugoti nuo infekcijų.
Bet jeigu pasijutome blogai…
Jeigu vis dėl to nepavyko išvengti infekcijos, pajutus pirmuosius ligos požymius tokius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, karščiavimas, patartina kuo skubiau kreiptis gydytoją.
Belaukiant profesionalios medicinos pagalbos, efektyviausia būtų išvalyti skrandį nuo maisto, kuriuo buvo apsinuodyta – sukelti vėmimą. Reiktų lėtai, mažais gurkšneliais gerti šiltą arbatą, negazuotą mineralinį vandenį (1 – 2 stiklines) ir dirginti liežuvio šaknį, siekiant sukelti vėmimą.