Karantinas visus paveikė: žvilgtelėjęs į veidrodį, įtraukiau namuose užtarnautą pilvuką ir išdūmiau į Alytaus turgelius. Sakau, pajudėsiu, bent kiek antsvorio išdulkės.
Žinia, didžiausiame miesto turguje, Jazminuose, jau veikia paviljonai, pirmiausia čia ir užsukau pasidairyti.
Dirba tik 4 dienas per savaitę
Paviljonai prikrauti prekių iki „dangaus“, tik siauri praėjimai šviečia tuščiais koridoriais. Pirkėjų – vienas kitas.
Paviljonuose šiokią dieną pirkėjus gali ant pirštų suskaityti.
„Dirbame nuo praeito antradienio keturias dienas savaitėje – labai prastai. Žmonių, kiek ateina, galima ant pirštų suskaičiuoti. Argi tai prekyba? Ir kas taip sugalvojo? Leistų dirbti bent šeštadienį, kada dauguma žmonių į turgų ateina. Tada sekmadienį galėtume ir nedirbti, o poteriauti“, – guodėsi paviljono prekeiviai.
Alytaus turgaus Jazminų gatvėje drabužių pardavėja Onutė sako, kad keturios darbo dienos per savaitę paviljonų prekeivių neišgelbės, o laisvadieniai savaitgalį – pragaištis.
Prie keturių dienų pririšti prekeiviai kaip arklys prie kuolo – nėra kur dingti. Puspenkto mėnesio bedarbystė, šiokia tokia pašalpėlė – turgaus prekeiviai jaučiasi suriesti į ožio ragą.
Ne pyragai ir lauko prekybai – pirkėjų ne debesis. Kalbama apie muitų kartelės kilstelėjimą – prekiautojai nepatenkinti, čirška kaip spirgučiai ant keptuvės.
„Karantinas, visiems sunku. Klausėme, kodėl didinami muitai, gal prekybos sąlygos pagerėjo. Išgirdome – „mes taip nusprendėme“, – klegėjo Jazminų turgaus prekeiviai.
Galima ponauti ir į pensiją išėjus
Į turgų skubame tikėdamiesi šviežio agurko, žalesnio salotos lapo ar saujos krapų. Žalumynais Jazminų turgų užvertė vietiniai daržininkai. Kas ant prekystalių geltonuoja ar raudonuoja, iš kitų kraštų atkeliavo. Na, norisi paragauti atvežtinių braškių, kilogramas gražesnių – 4,5 euro, prastesnių galima ir už 3 eurus nusipirkti.
Vietiniai ūkininkai išmoko ir šilauoges auginti, bet kol jų atsiras vasarą, jau perkame atvežtines, kilogramas – 10 eurų.
Turgaus žmonės iškart atpažino Kaniūkų kaimo agurkų augintoją Gražiną Kunc.
„Nuo antradienio turguje, agurkų kaina ta pati – už kilogramą 3 eurai. Iš dviejų šiltnamių jau skinam, vienam agurkai jau pasodinti auga, dar du laukia savo eilės – vyras Ričardas juos įrenginėja“,– pasakojo prekiautoja Gražina, su vyru jau 20 metų auginanti agurkus. Kasmet jos užauginti agurkai tiriami – jokių priekaištų šeimininkams.
Agurkų augintoja iš Kaniūkų Gražina Kunc iš vietinių augintojų viena pirmųjų pasirodo Jazminų turguje.
Nebūtų pirkėjų, nebūtų turgaus. Kas mėgsta čia apsipirkti, nė su lazda neatbaidysi. Jazminuose sutikau Nijolę ir Gediminą Krasauskus, pensijoje ponaujančius, kurie mėgsta save palepinti turgaus šviežiomis daržovėmis. Sutikau čia ir Kavalčiukų seniūnaitijos bendruomenėje muzikuojančius Ireną ir Juozą Abromavičius. Žinomi Dzūkijos krašte muzikantai nekrauna pensijos į kojines ar bankus, o kerta sau šviežias braškes ir taip semiasi energijos kūrybai.
„Mažai kur vaikščioju, beveik nesutinku buvusių bendradarbių, o šitoks buvo medvilnės kombinatas! Dauguma mano pažįstamų jau išėję Anapilin“, – į turgų užsuko ir alytiškė Stasė Miliauskienė. Jos sodas „Dzūkijos“ sodininkų bendrijoje dar tik purenamas, tad vitaminais ją lepina Jazminai.
Buvusi medvilnietė Stasė Miliauskienė turi sodą „Dzūkijoje“. Kol savo daržovių užsiaugins, ji lepinasi salotomis, ridikėliais ir krapais iš Nastutės ir Rimanto Kiūdelių ūkio Likiškėlių kaime.
Braškių augintojai karkvabalio lervas skystu muilu naikina
Medelių, gėlių ir daržovių pasodo Jazminų turgaus prieigose kiek akys mato. Čia įsitaisė ir Juozo Šarkelės rožių sodinukų pardavėja Paulina. Sodinukas – 7 eurai.
Puniškio sodininko Juozo Šarkelės rožių sodinukai – Jazminų turgaus puošmena.
Alytaus turgų atrado ir braškių augintojai iš Vilkaviškio – Vilija ir Arūnas Rastauskai.
„Parduodam braškių daigus, buvom Rietave, Veisiejų turguje, dabar į Alytų atvažiavome“, – pasakojo Vilija ir Arūnas, vis įterpdami „te“, iškart supratau, kad čia sūduviai.
Vilkaviškio krašto Šeimenos seniūnijos Gudelių kaimo braškių augintojai Vilija ir Arūnas pamėgo Alytaus turgų ir pirkėjus.
Per 20 metų šeima puoselėja 13 ha braškyną, nežino, ar braškėms nereikės sakyti „viso gero“.
„Problema ta pati kaip ir visoje Lietuvoje – nėra kam braškių skinti“, – aiškino ūkininkai, į turgų atvežę įvairių veislių braškių daigų, dešimtis – 4 eurai.
Prilipau prie sūduvių ir išpešiau, kaip jie su kenkėjais kovoja. Išgirdau, kad turklius, kaip ir dzūkai, kiaušinių lukštų miltais šeria. Karkvabalių lervas naikina ekologišku skystu muilu.
Daugiametes gėles augina per 30 metų
Sužaliavo, sužydėjo Jotvingių turgus. Šioje daržovių ir gėlių pasodo karalystėje pirkėjų puikiai pažįstama ir gerai žinoma gėlininkė Monika Dainauskienė. Pirmojo Alytaus gyventoja pasakojo, kad gėles pamėgo dar vaikystėje, jas auginti lyg iš prigimties jai duota.
„Nuo ketvirtos klasės rinkau gėles ir sodinau savo darželyje. Joms reikia daug darbo ir meilės“, – pasakojo Monika.
Per 30 metų alytiškė augina daugiametes gėles, jas parduoda Jotvingių turguje. Gėlininkė ne brangininkė. Pavyzdžiui, kupstas šilagėlių – 5 eurai.
Jotvingių turguje daugiamečių gėlių augintoja Monika Dainauskienė.
Kaip paskaninti kurcinio ašaras?
Šeštadieninis Kaniūkų turgus pasitiko prekiautojus nuo Nemuno pusės užplaukusiu rūku. Šeštą buvo mažiau žmonių, septintą – jau knibždėjo skruzdėlynas. Pagrindinė prekė – grūdai ir žolių sėklos, jų mišiniai.
Maišas (50 kg) gražių miežių – 9, prastesnių – 8, kviečių – 8, avižų –7 eurai. Maišas (40 kg) valytų žirnių –12, skaldytų žirnių – 10 eurų.
Buvo kukurūzų, skaldytų kukurūzų, vikių.
Į Kaniūkus gražių kviečių atvežė Vytas Valentukevičius iš Krokialaukio seniūnijos Kalesninkų kaimo. Jo kviečius, Vyto tel. 860415535, apžiūrėjo ir pagyrė Jonas Bakšys iš Poteronių.
Į Kaniūkų turgų gražių kviečių atvežė Krokialaukio seniūnijos Kalesninkų kaimo gyventojas Vytas Valentukevičius. Šalia – Jonas Bakšys iš Poteronių kaimo.
Su vaizdo kamera šnekino turgaus prekeivius Danielius Jakubavičius. Jis pakalbino Antaną Balevičių iš Radžiūnų – gražūs Antano kviečiai – po 8 eurus.
Kaniūkų turguje Radžiūnų kaimo gyventoją Antaną Balevičių kalbino Danielius Jakubavičius – radžiūniškis vaizdo kameros neišsigando.
Lazdijų krašto prekeivis Vytautas Paskevičius sakė, kad labai gražūs jo skaldyti žirniai, norisi juos glostyti. Tokius išmirkius, žąsiukams – tiesiai į gurklį. Beje, Vytauto žirnius ir kukurūzus labai garbina žvejai.
Grūdų prekeivis iš Lazdijų krašto Vytautas Packevičius Kaniūkuose itin laukiamas žvejų, nes atveža žirnių ir kukurūzų.
Kaniūkuose susidomėjau Donato triušiais. Jo didžiulis ilgaausis, vos pakėliau, tik 20 eurų.
Manau, jog tokius triušius pakilnojus, dar turguje ant pečių centnerį rugių užsimetus, iškart sulieknėčiau.
Beje, paminėjau rugius ir prisiminiau, kad jau žydi stumbražolės. Sakau, reikėtų pakrūmės meistrų paklausti, kaip paskaninti kurcinio ašaras – stumbražolėmis su žiedų šluotelėmis ar vien jų lapais?
Šeštadieniniame Kaniūkų turguje „Jurgio turgelių“ autorius susidomėjo triušiais – tik 20 eurų. Tokį su narvu pakilnojus ir karantino metu sukaupti kilogramai greičiau išlakstys!