Žiema Alytaus turgeliuose sujaukė protus: kai šviečia saulė, norisi išsirengti, kai spusteli šaltukas, reikia ir šiltesnės striukės, ir kepurės. Tam pritarė ir Jazminų turguje lauko sąlygomis jau 19 metų besidarbuojanti kepurių, pirštinių, vaikiškų drabužių pardavėja Rita. Ji visada pasiruošusi žiemos išdaigoms, rodo pavyzdį, kaip rengtis, ir kitus moka šiltai aprengti.

Alytaus Jazminų turgaus lauko prekybos pardavėja Rita moka įtikinti pirkėjus, kad ir vasarį reikia žiemiškos striukės, geros kepurės ir šilto apavo.
Kita vertus, dauguma alytiškių tikisi šią žiemą išsiversti be šiltesnių rūbų ir apavo. Jazminų turgaus paviljonuose didžiulis sąstingis, pardavėjų langeliai iki lubų krauti perkrauti prekėmis ir laukia pirkėjų, o jų – vienas kitas…
Kai permainingi ir klastingi orai bei gripas verčia iš kojų, niekas taip nepadeda, kaip medus. Bitininkė Danutė Vepštienė savaitgaliais į Jazminų turgų atveža savo surinktų žolelių ir gero medaus, bičių duonelės.

Simniškės medaus nusipirko alytiškė Roma, bus gardus ir kitą kartą ateis.
„Atsiminkite, vienos rūšies medus ne pats geriausias, kuo jis iš įvairesnių augalų, tuo geresnis“, – aiškino pirkėjams simniškė. Kilogramas medaus – 5, 100 g bičių duonelės – 4 eurai.

Simno bitininkė Danutė Vepštienė išsiruošia į Alytaus savaitgalio turgų su nakvyne pas dukrą: mažiau vargo, bet vis tiek gaila turguje prastovėto laiko – kiek darbų namuose nuveiktų!
Sutikau Jazminų turguje tikrą žemaitį ir cikrą alytiškį Vytautą Bigailą. „Direktoriau, visi čia jus pažįsta, visi sveikinasi“, – paploninau liežuvį, išvydęs savo dukrų mokytoją ir direktorių, daug metų besidarbavusį Alytaus šv.Benedikto gimnazijoje.
„Ne visi, o visos“, – patikslino Vytautas, savo laikysena nepasiduodantis metų pinklėms ir su žmona atvažiavęs į turgų apsipirkti.
Vytautas nepraėjo pro Nastutės ir Rimanto Kiūdelių raugintų ir kitaip sudarytų daržovių prekystalį, gausų spalvomis, skoniais ir įvairove: kopūstai, agurkai, burokėliai, morkos…
Vasarį, kai šonas šyla, šonas šąla, turguje gyvenimas lėtesnis. Nastutei jį praturtino gimtadienis, kas tik nesveikino, kurį vainikavo šeimynos šventė su cepelinais ir kepsniais. Po šventės, praleidusi vieną turgų, Nastutė vėl triūsė už prekystalio, nors namuose jau prasidėjo pavasariniai darbai, kurie niekada nenutrūksta.
„Sausio 29-ąją daigyne, jis lyg vaikų darželis,jau pasėjome salotas, špinatus, lapinius burokėlius, ankstyvuosius kopūstus – žaliuoja ir svogūnų laiškai. Kai šalta – kūrename, buvo dienų, kai pakaitino saulė –siekė 32 laipsnius, reikėjo vėdinti. Kovo pirmame dešimtadienyje daigus jau sodinsime šiltnamiuose“, – pasakojo Nastutė apie žalumynų kelio pradžią į turgų.
Likiškėlių kaimo ūkininkai Nastutė ir Rimantas Kiūdeliai, regis, neapvils savo pirkėjų ir šiemet, turės sočiai žalumynų, jau audžia mintį, kokių veislių augins pomidorus ir agurkus.
Po Jazminų turgų lyg antelės nardė alytiškiai Valė ir Gediminas Galiniai. Buvusius kaimynus ne tik pasisveikinau, bet ir mintimis pagyriau: kas turguje perka, tas namuose skaniai gamina!

Alytiškiai Valė ir Gediminas Galiniai dažnai apsiperka turguje – žino, kas skanu ir sveika. Juos sutikau Jazminų turguje įnoringą vasario dieną, kai nebuvo sniego.
Jotvingių turguje prekiaujantis Miroslavo ir Zizėnų ūkininkas Eimantas Bakšys visą žiemą parduoda gerai išsilaikiusias bulves, morkas, burokėlius ir svogūnus.

Jotvingių turguje peržiem išsilaikė Miroslavo ir Zizėnų kaimo ūkininkas Eimantas Bakšys. Kilogramas jo užaugintų gražuolių svogūnų 1 euras.
„Turime viena didelį naujos statybos sandėlį, kuriame labai gerai laikosi daržovės. Pirkėjai giria skanias sultingas morkas, kilogramas 1 euras. Dar atvešim nestandartinių, mokės dar pigiau. Kilogramas bulvių 70, maišais – 60 centų. Perrinkome svogūnus, kilogramas 1 euras. Per šalčius turguje daržoves laikau mašinoje, paprašo – atnešu“,– pasakojo ūkininkas.
Žiemos prekių prijuostėje kuklesnis Jotvingių turgaus senbuvės Anelės Aurylienės asortimentas: šeštadienį įdienojus beliko krienų ir džiovintų obuoliukų. Kai vasarą ir rudenį obuoliai krito ir puvo, niekam jų nereikėjo, Anelė juos kantriai pjaustė ir džiovino – dabar jų visiems norisi. Ir kas nenorės kvapnaus kompoto, keptos antienos pagardo ar kito su išmone pateikto džiovintų obuoliukų skanumyno. Beje, jie ir vieni maloniai kramtosi, ne saldainiai, dantų negadina.

Darbštuolė Anelė Aurylienė ir žiemą randa, ką parduoti Jotvingių turguje. Jos džiovinti obuoliukai ir tarkuoti krienai itin paklausūs.
Alytaus turgelių mėsos karalystėje kainų ledukas: jos nei kyla, nei krenta. Jazminų turgaus mėsos paviljono prekiautojos seserys Vilma ir Irma džiaugiasi, kad neprarado savo pirkėjų, tikisi jų sulaukti daugiau… per Velykas. Dienomis, kai būna vangesnė prekyba, seseris gelbsti šypsena – per 25 darbo metus turgavietėse išmoko branginti pirkėjus.

Alytaus Jazminų turgaus mėsos paviljone jau daug metų darbuojasi mėsos pardavėjos seserys Vilma ir Irma. Net ir vangesnė prekyba neišmuša jų iš vėžių – nepraranda optimizmo ir tiki savo pirkėjais.
Turgaus žuvis jau gerokai pralenkė mėsos kainas. Jas stebiu pagal silpnai sūdytą Atlanto silkę su galva. Ir pastaroji dar kartą plekštelėjo su uodega: kilogramas Atlanto silkės 5,39 euro!
Jazminų turguje jau 30 metų karaliauja džiovintų vaisų ir prieskonių pardavėjas Rimas Karpuška. Paklausiau, ar turi kmynų. Pernai buvo prasti metai, mano brolienė Lionė vos prisipešė nuo savo dirvonėlio ir surišo keletą kuodelių šio nepamainomo duonos, raugintų kopūstų, giros, mėsos, vištienos ir kitų maisto produktų prieskonio.
„Geriausi kmynai lietuviški ir suomiški, gardžiai kvepia. Egiptietiški kmynai, grūdeliai dideli, bet nekvepia. Kilogramas kmynų 5,6 euro. Juos kilogramais perka duonos kepėjai, kopūstų raugėjai“, – pasakojo Rimas.
Mirga marga prekiautojo nukrauti prekystaliai, ko paklausi, tą gausi. Skaitytojams sudominti, Rimas ištraukė mažytę dėžutę, kurioje… vienas gramas šafrano, aukso vertės – 6,9 euro.
Pagalvojau, gaila jei pradingtų per 30 metų Rimo sukauptos žinios apie džiovintus vaisius ir prieskonius.
Beje, Jotvingių turguje prieskonius parduoda Rimo sūnus Lukas Karpuška. Šiuolaikiškas guvus jaunuolis pranoks ir tėvą!

Jazminų turguje jau 30 metų darbuojasi džiovintų vaisių ir prieskonių pardavėjas Rimas Karpuška, jo pėdomis seka ir sūnus Lukas.
Trečias Alytaus turgelių brolis – Kaniūkų šeštadieninis turgus itin laukia pavasario. Svarbiausia prekė – grūdai. Maišas (50 kg) kviečių, miežių – 12, avižų – 8 eurai. Buvo ir vasarinių kviečių po 12 eurų, prekeiviai juos žada prilaikyti pavasariui, bus brangesni.
Paklausūs kukurūzai, 40 kg 15 eurų, traiškyti kukurūzai – 16 eurų.
Pasirodė ir dedeklių vištaičių, viena – 10 –11 ir 12 eurų. Pasak Kaniūkų turgaus šeimininko Ginto Sabonio, žiema jau baigėsi, ištvėrėme, kovo mėnesį turguje pasirodys ir žalienų sėklų pardavėjai, bus daugiau ir įvairesnio kaimiško šurmulio