Greitai gendantys maisto produktai vasarą, ypač termometro stulpeliui perkopus 30 laipsnių, gana dažnai tampa apsinuodijimo priežastimi. Kad vasara neapkarstų, prieš renkantis maisto produktus, rekomenduojama atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas, o kai kurių skanėstų visai atsisakyti.
Keliaujant ar iškylaujant gamtoje, itin dažnai apsinuodijama mišrainėmis su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies gaminiais, dešromis, pieno produktais, kreminiais tortais ar pyragais. Tai greitai gendantys maisto produktai, kurių neturint galimybės šaltai transportuoti, vasarą reikėtų vengti. Vietoj jų rekomenduojama rinktis vaisius, daržoves, kietąjį sūrį, konservuotus arba džiovintus mėsos produktus, grūdų ir duonos gaminius, riešutus.
Vasarą itin atidžiai reikia ruošti žalią mėsą. Joje esantys kenksmingi mikroorganizmai nuo pjaustymo lentelės, įrankių, šluostės ar rankų gali patekti ant jau valgyti paruoštų maisto produktų. Taigi, iškeptos mėsos iešmo negalima dėti šalia žalios mėsos, ant tos pačios pjaustymo lentelės, ant kurios buvo pjaustoma mėsa, negalima pjaustyti salotų ir pan.
Dėl tos pačios priežasties ir parduotuvėje į pirkinių krepšelį žalios mėsos nereikėtų dėti šalia kitų maisto produktų.
Kulinarijos gaminius būtina suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 72 val.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba karštuoju metų laiku sustiprina turgaviečių, prekybos kioskų ir nedidelių kaimo parduotuvių kontrolę. Čia, lyginant su didžiaisiais prekybos centrais, kyla didesnė rizika, kad nebus užtikrintos tinkamos produktų laikymo sąlygos. Tikrinant dėmesys skiriamas temperatūriniams režimams. Esant 0-5 laipsnių temperatūrai bakterijos nors ir nežūva, bet nesidaugina.
„Gamintojai visuomet atlieka produktų laboratorinius tyrimus ir nustato tinkamumo vartoti terminą, tačiau gaminys išlieka saugus ir kokybiškas, tik tuomet, kai pardavėjas ir pirkėjas jį laiko gamintojo nurodytomis sąlygomis“, – įsitikinusi Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.
Prekybininkai ne visuomet atsižvelgia ne tik į gamintojų nuorodas, bet ir į įstatymais įteisintus reikalavimus. Šiemet patikrinus beveik 300 sveriama mėsa ir jos gaminiais prekiaujančių asmenų, paaiškėjo, kad tinkamų laikymo sąlygų neužtikrinimas – vienas dažniausių pažeidimų (15 proc. nuo visų pažeidimų).
„Renkantis šaldytą maisto produktą, reikėtų jį atidžiai apžiūrėti. Jeigu pakuotėje yra daug šerkšno, ledukų, susikaupusio sniego, produktas sušokęs į ledo gabalą, vadinasi, jis buvo atitirpęs ir vėl užšaldytas”, – pabrėžia A.Načienė.
Nepatariama pirkti maisto produkto, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta (perklijuota) – taip gali būti nuslėptas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų (pieno ir jo produktų, mėsos ir jos gaminių, žuvies, kreminių konditerijos gaminių), jeigu jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių.
Žmonės, pirkdami iš prekeivių, stovinčių turgaus ar prekybos centrų prieigose, autobusų stotelėse, rizikuoja apsinuodyti, nes tokiose vietose nesudarytos sąlygos prekybai. Be to, atsakingi asmenys nekontroliuoja nelegaliai prekiaujančiųjų, tad jų parduodamų produktų kilmė, sauga bei kokybė neaiški.
Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kaip maisto produktai laikomi prekybos vietoje. Jei žemėtos daržovės vežamos ir parduodamos kartu su nefasuotais maisto produktais, daržovių ir nefasuotų maisto produktų svėrimui naudojamos tos pačios svarstyklės, prekės laikomos tiesiog ant grindų ar sukrautos vienos ant kitų, reikėtų žinoti, kad šie pažeidimai daro įtaką įsigyjamų maisto produktų saugai.