Grikių košės per pernykštę šventę rekordiškai prisikirtę alytiškiai šiemetėje šventėje jėgas išbandys baudgrikių metime, grikvaržybėse, grikšaškių turnyre. Norintys šiose varžybose dalyvauti jau gali pradėti registruotis.
Jau antri metai iš eilės Alytaus kraštotyros muziejus organizuoja „Grikių šventę“. Ji skirta supažindinti ir priminti Alytaus miesto gyventojams ir svečiams apie tradicinės grikių augalinės kultūros svarbą Dzūkijos kraštui, jos reikšmę bei šiuolaikines grikių panaudojimo galimybes buityje, mene.
Šventės, kuri vyks rugsėjo 5 dieną Alytaus Jaunimo parke, metu bus galima pasiklausyti „Grikių istorijų“, kurios padės sužinoti, kokį kelią nueina grikis, kol atsiduria ant mūsų stalo. Edukacinio užsiėmimo „Grikių istorijos“ metu dalyviai ir patys galės išmėginti tradicinį grikio apdirbimą, paėmę į rankas spragilus ar pabandę įsukti girnas.
Su grikio nauda sveikatai supažindins Žolinių akademijos viceprezidento vaistininko – žolininko Mariaus Lasinsko ir Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Jovitos Katkauskaitės pranešimai. Idėjų, kokių patiekalų galima pasigaminti iš grikių, pasisemti bus proga iš kulinarinių atvirukų rinkinio „Grikio kelias“. Alytaus kraštotyros muziejaus parengtame rinkinyje bus pristatomi senieji grikinių patiekalų receptai, kurie puikiai pritaikomi ir šiandienai.
Kūrybinių dirbtuvių metu mažieji šventės dalyviai iš arčiau pažins grikį, darydami grikinius koliažus bei lipdydami grikio kruopą iš molio. Nugalėtojai bus apdovanojami diplomais ir „Grikės“ įsteigtais prizais šventės metu.
Šventėje dalyvausiantys verslininkai pristatys savo produkciją – nuo paprasčiausių grikių kruopų, dribsnių iki mažiau žinomo jų panaudojimo (grikių lukštų pagalvių, žaislų, čiužinių ir kt.).
Pernai metais smagiai prisiragavom grikių košės besiekdami masiškiausio košės valgymo rekordo, todėl šiemet kviesim daugiau pajudėti. Išbandyti jėgas baudgrikių metime, grikvaržybėse (estafetinės rungtys), pamąstyti dalyvaujant grikšaškių turnyre… Norintys dalyvauti grikvaržybėse (estafetinės rungtyse), subūrę komandą iš penkių narių registruokitės telefonu +370 607 81825.
Šventės metu skambės tradicinio ir šiuolaikinio improvizuoto folkloro grupių ir meno kolektyvų atliekama muzika: liaudiškos muzikos kapela „Punelė“, folkloro ansamblis iš Birštono „Raskila“, jaunimo folkloro entuziastų grupė „Prie progos“ bei folk-rock grupė „Kreizas“ iš Jurbarko.
Sėjamasis arba valgomasis grikis – vienmetis augalas, priklausantis grikinių augalų šeimai. Manoma, kad šiai kultūrai jau daugiau kaip 2500 metų. Pirmieji jos židiniai radosi dabartinėje Šiaurės Indijos teritorijoje Himalajuose. Augaliniai archeologiniai radiniai rodo, kad Lietuvoje grikių kultūra plačiau paplito apie XIIXIII amžių. Grikiai bene geriausiai dera smėlingame Dzūkijos dirvožemyje. Todėl jie palikę ryškų pėdasaką daugelio senesnius laikus prisimenančio dzūko gyvenime…