Dažniausiai tik atėjus pavasariui susirūpiname, kaip atsikratyti per žiemą priaugtų kilogramų, susidomime sveika mityba. Tačiau, pasak dietologės Kristinos Jasmontienės, konsultuojančios ir Alytuje, tą daryti reikėtų nuolat, nepriklausomai, koks metų laikas už lango.
Kokių pagrindinių taisyklių turėtume laikytis ir kaip nekenkiant organizmui ištirpdyti tuos per žiemą priaugtus kilogramus?
Norint sumažinti savo svorį, nereikėtų imtis drastiškų priemonių.
Svarbu susidėlioti pastovų mitybos režimą, į racioną įtraukti kuo daugiau šviežių daržovių, vaisių. Pavasarį pravartu sumažinti sunkių mėsiškų patiekalų, daugiau judėti.
Tačiau sveikos mitybos principais reikėtų vadovautis visais sezono laikais, ne tik pavasarį.
Kodėl žiemą auga kilogramai?
Tie kilogramai neatsiranda iš niekur. Tai pasekmė to, kad valgome daugiau, negu mums reikėtų, arba per mažai judame, sportuojame.
Kaip reikėtų koreguoti savo mitybą pavasarį, kai organizmui ima trūkti vitaminų?
Jeigu pavasarį organizmui ima trūkti vitaminų, tai irgi yra netinkamos mitybos žiemą pasekmė. Vitaminų trūkumas atsiranda ir dėl to, kad dažniau sergame, vartojame vaistus.
Vitaminų reikia ieškoti šviežiose daržovėse, vaisiuose. Pavasarį svarbu nepamiršti pasimėgauti sula, kuri turi labai daug organizmui naudingų medžiagų. Jeigu organizmui trūksta kokių nors konkrečių elementų, tada galima vartoti ir maisto papildus, vitaminus.
Ar pavasarį padaugėja alytiškių besikreipiančių dėl konsultacijų mitybos balansavimo klausimais?
Taip, tai kasmetis reiškinys. Pavasarį visada padaugėja konsultacijų besikreipiančių žmonių. Natūralu, juk drabužiai lengvėja. Ankstyvas pavasaris yra tas metas, kai žmonės nori pakoreguoti savo kūno formas, kad vasarą atrodytų gražiau. Tą pradėti daryti jau reikėtų vasario, kovo mėnesiais.
Kokių produktų žmonės turėtų atsisakyti pavasarį?
Sveikos mitybos principai turi būti suderinti su sezono galimybėmis. Juos skirtingais sezonais mums diktuoja pati gamta.
Aišku, kad pavasarį jau nevalgysime raugintų kopūstų, o mėgausimės pirmosiomis gamtos dovanotomis gėrybėmis – salotomis, ridikėliais, špinatais, svogūnų laiškais. Vasarą svarbu valgyti kuo daugiau uogų, rudenį – rudeniškas gėrybes. Žiemą savo racione naudojame daugiau konservuotus, marinuotus, raugintus produktus, suvartojame daugiau mėsos.
Atėjus pavasariui ir vasarai, mėsos kiekį reikia mažinti, nes ją jau galime pakeisti šviežesniais ir įvairesniais produktais.
Mėsą bet kokio sezono metu rekomenduojama valgyti du tris kartus per savaitę. Juk baltymus galime gauti ir iš kitų produktų – žuvies, daržovių, vaisių.
Kokiais patiekalais lepinate savo šeimą savaitgaliais? Pasidalinkite mėgstamiausio patiekalo receptu.
Šiuo metu stengiuosi daugiau gaminti šviežių daržovių, varškės, pieno patiekalus. Jeigu neturime galimybių nusipirkti šių produktų iš ūkininkų, tada įsigyjame jų turguje, žiemą – dažniausiai parduotuvėje. Stengiuosi namuose ant palangės pati užsiauginti prieskoninių žolelių.
Daug reikšmės teikiu gaminimo būdui. Pavyzdžiui sveikiau maistą paruošti jį verdant, ruošiant garuose, kepant orkaitėje. Šį savaitgalį planuojame ruošti žuvies patiekalą.
Tai bus šviežios žuvies file. Ją reikia pabarstyti druska ir pipirais, lengvai apkepti orkaitėje arba ant grilio ir galiausiai pašlakstyti citrinos sultimis.
Skanaus!