Treji metai. Tiek laiko Alytaus regione atskirai renkamos ir tvarkomos maisto bei virtuvės atliekos. Kasmet vis didesni gyventojų išrūšiuoti jų kiekiai nepatenka į sąvartyną, o iš surinktų atliekų gaminama energija ir itin aukštos kokybės kompostas.
Maisto atliekų tvarkymą reglamentuoja griežti europiniai ir nacionaliniai reikalavimai. Jie numato, kad į biologinio apdorojimo įrenginius turi patekti susmulkintos ir išsijotos atliekos.
Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras įgyvendindamas projektą „Esamos komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros pritaikymas maisto/virtuvės atliekų apdorojimui Alytaus regione“, įsigijo modernų smulkintuvą, sijotuvą, separatorių. Jais smulkinamos ir sijojamos maisto bei biologiškai skaidžios atliekos, kurios naudojamos kaip struktūrinė medžiaga.
Susmulkintos ir išsijotos atliekos apdorojamos biologiniuose įrenginiuose sausuoju anaerobiniu būdu. Po perdirbimo proceso įrenginiuose jos brandinamos kompostavimo aikštelėje ir pagamintas kompostas dar kartą sijojamas.
Smulkinant ir sijojant atliekas iš jų pašalinamos įvairios priemaišos – plastikinių maišelių, popieriaus, maisto pakuočių likučiai, užtikrinamas keliamų veterinarinių reikalavimų vykdymas.
Kaip tinkamai įvykdyti visus reikalavimus, ar tikrai jie visi yra pagrįsti, kokios galimybės juos modifikuoti, įvertinant realią praktiką, diskutuota Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų, Aplinkos ministerijos, Aplinkos projektų valdymo agentūros atstovų susitikime.
Jis vyko Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro technologijų parke, kur buvo pristatyta maisto atliekų apdorojimui naudojama moderni įranga, remiantis ARATC patirtimi, aptartas maisto atliekų apdorojimui reikalingų statinių ir įrangos poreikis, skirtingos atliekų apdorojimo technologijos.
Susitikime pranešimus šiais klausimais skaitė KTU profesorius Gintaras Denafas, (pranešimas „ „Komposto gamybos iš maisto ir virtuvės atliekų galimybės ir užterštumas, taikant skirtingas apdorojimo technologijas“), VšĮ Žiedinė ekonomika direktorius Domantas Tracevičius (pranešimas „Maisto atliekų apdorojimas ir techniniai reikalavimai procesams“), APVA direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vrubliauskas (pranešimas, „Biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo, anaerobinio apdorojimo aplinkosauginių reikalavimų taikymas maisto apdorojimo projektams“), Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyr. specialistė Aistė Krinickaitė (pranešimas, „ Biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo, anaerobinio apdorojimo aplinkosauginių reikalavimų modifikavimo poreikis ir galimybės“).
Atskiras maisto atliekų surinkimas jau startuoja ir kituose Lietuvos regionuose, o Aplinkos ministerija yra užsibrėžusi, kad nuo kitų metų tai būtų daroma visuose šalies didmiesčiuose.
ARATC informacija