Dzūkijos sostinėje, Alytuje, jau nuo seno yra gaminamas putojantis vynas ir stiprieji alkoholiniai gėrimai. Tačiau, ar žinote, kokį kelią gėrimas turi „nueiti“, kad pasiektų šventinį stalą? Atsakymą galima rasti visai čia pat – tereikia užsukti į Alytuje veikiančią putojančio vyno gamyklą „Alita“, kad galėtumėte išgirsti, pamatyti, užuosti ir paragauti.
Pažintinės kelionės po įmonę metu lankytojai pamato ir kaip gimsta alkoholiniai gėrimai, ir kiek laiko reikia, kad jie iš pirminės žaliavos virstų putojančiu vynu, brendžiu, ekologiška samane ar netgi viskiu. Tiesa, pastarasis gėrimas dienos šviesą išvys tik 2020 metais – dabar jis brandinamas ąžuolinėse statinėse.
Nors „Alita“ Alytuje veikia jau kelis dešimtmečius, kelią į gamyklą ir čia rengiamas ekskursijas ir degustacijas kitų Lietuvos miestų gyventojai atranda gerokai dažniau nei alytiškiai.
„Paradoksas, bet „Alitos“ gamykloje daugiausiai lankosi žmonės iš kitų šalies miestų, ar net kaimyninių šalių, alytiškių čia užsuka mažiau. Pasirodo, dažnas jų net nežino, kad galima iš arčiau susipažinti su savame mieste esančios gamyklos gamybos procesu, savo akimis pamatyti, kaip distiliuojami, brandinami ir pilstomi gėrimai “, – sako Irma Žilienė, „Alitos“ pažintinės programos vadovė.
„Alitos“ gamybiniai pastatai išsidėstę beveik 16 hektarų teritorijoje, bet ekskursijos metu visos jos apeiti nereikia. Atvykusiųjų į įmonę laukia pažintis su vyno ir stipriųjų gėrimų gamybos būdais, įmonės istorija, aplankomi tiek tradiciniu „Méthode traditionelle“, tiek „Charmat“ metodu gaminamo putojančio vyno gamybos cechai, atskleidžiama, kokią reikšmę vyno skoniui turi vynuogių rūšis, kas lemia skirtingas gėrimų aromato savybes.
Užėjus į gamybines patalpas pirmiausia pasitinka didžiulės talpos, ąžuolinės statinės ir gerai atpažįstami aromatai: vyno, salyklo, žolynų ir įvairiausių prieskonių.
Vyno saugykloje, vienoje didžiulėje talpoje vynas apdorojamas šalčiu, dar kitoje – brandinamas. Greta stovi stikliniai indai su baltojo ir raudonojo vyno akmeniu – sudedamąja vyno dalimi, kuri yra pašalinama, kad vynas būtų skaidrus.
„Alitos“ pasididžiavimas – tai putojantis vynas Alita Reserva, kuris gaminamas tradiciniu „Méthode traditionelle“ gamybos metodu. Iš Šiaurės Italijos Emilia Romagnia regiono atvykę rūšiniai vynai antrinei fermentacijai yra išpilstomi į butelius ir ne mažiau kaip 12 mėnesių išlaikomi su mielėmis. Putojantis vynas brandinamas rūsyje, kuriame palaikoma pastovi drėgmė ir žema temperatūra.
Pasibaigus brandinimo laikotarpiui, mažiausiai 1,5 mėn vyksta nuosėdų surinkimas (remuage): buteliai žemyn nukreiptais kakleliais laikomi stovuose (pupitre) ir kartą per savaitę rankomis pasukami tam, kad visos mielės gražiai nusėstų ant kamščio. Galiausiai atliekamas nuosėdų pašalinimas (degorgement) – butelis atšaldomas, pašalinamos mielės, laikinas kamštis pakeičiamas natūraliu žieviniu kamščiu. Tai daug profesionalumo, atsidavimo, kantrybės ir rankų darbo reikalaujantis putojančio vyno gamybos metodas.
Atskiroje patalpoje, kvepiančioje rugiais ir namine duona, gaminamas ir tradicinis dzūkiškas gėrimas – samanė. „Daugelis nustemba, kad „Alita“, garsėjanti savo vynais, gamina ir stipriuosius gėrimus“, – šypsosi I. Žilienė. Ir priduria, kad „Alita“ yra vienintelė Lietuvoje gamykla, samanę gaminanti legaliai.
„Samanė“ pagaminta iš Dzūkijoje išaugintų rugių. Raugas laikomas nerūdijančio plieno talpose. Distiliuojamas du kartus. Gamyboje panaudota dzūkiškos naminės receptūra ir technologija. „Alitoje“ taip pat gaminama ir ekologiška samanė.
Visi atvykusieji gali ne tik pamatyti gamybos procesus, bet ir įvertinti „Alitoje“ gaminamų gėrimų skonius po ekskursijos surengiamoje degustacijoje.
„Degustacijos metu dalinamės gėrimų vartojimo kultūra, padedame atrasti gėrimų pasaulį, suprasti skonių ir aromatų gamą. Susipažinti su kiekvieno degustuojamo gėrimo istorija, kilme, gamybos technologija ir vartojimo tradicijomis. Papasakojame apie gėrimų derinimą su maistu, pateikiame prie vieno ar kito vyno, stipriųjų gėrimų derančias užkandėles“, – sako I. Žilienė, besidžiaugianti, kad pažintis su „Alita“ ir jos gėrimų degustacija tampa vis populiaresne šventine dovana svečiams, draugams, kolegoms, bendradarbiams.
Norintieji gali užsiregistruoti telefonu +370 682 68967 arba elektroniniu paštu degustacija@alita.lt
Įmonės adresas – Miškininkų 17, Alytus.