„Niekada net nebūčiau pagalvojusi, kad man teks kažką panašaus kurti. Galima sakyti, kad tai daryti mane įkvėpė klientai, kurie kaskart mesdavo iššūkį imtis kažko naujo. O aš vis rasdavau būdų, kaip dar nustebinti šiais laikais jau ir taip daug visko mačiusius žmones“, – sakė floristė iš Alytaus Lina Šimanskienė.
Klientų prašoma sukurti ką nors neįprasta, nematyta, moteris neseniai pradėjo gaminti vis labiau populiarėjančias vaisių, saldainių ir vyrams skirtas, gurmaniškas puokštes.
Šešerius metus Alytuje gėlėmis, šventine atributika prekiaujanti 51 metų moteris pirmąją „valgomą“ puokštę pagamino birželio mėnesį Vladinių proga.
Klientė pranešė, kad iš užsienio grįžta vardo dieną švenčiantis giminaitis ir jam norėtų padovanoti ką nors, kas būtų didelė staigmena. Tąkart L. Šimanskienė sukūrė gurmanišką puokštę kibirėlyje su mažomis dešrelėmis, gėlę primenančiu salotos lapu.
Neilgai trukus floristė sulaukė dar vieno prašymo, kuris ją vėl privertė pasukti galvą, kaip nustebinti Alytaus rajono gyventoją. Netradicinės puokštės paprašė klientė, ketinanti sveikinti garbaus amžiaus Dauguose gyvenančią moterį.
„Sužinojau, kad ji saldainių nevalgo. Pagalvojau, o kodėl ne vaisių puokštė? Ir vitaminai, ir gražu, ir išskirtinai atrodo. Tad vaisinė mano puokštė iškeliavo į Daugus. Ją gavusi moteris iš pradžių pagalvojo, kad vaisiai netikri.
Po to prasidėjo ir saldainių puokščių gamyba. Saldainiais papuošiu ir vaisių puokštes. Mano kūriniai tapo didesni, įvairesni, papildyti vis naujais ingredientais. Juk su kiekviena diena tobulėjame“, – kalbėjo alytiškė.
Moteris į vaisių, saldainių ar gurmaniškas puokštes gėlių neįkomponuoja. Jei būtų pridedama ir gėlių, tuomet jas reikėtų merkti į vandenį, o dabar to daryti nereikia.
„Tokios puokštės yra gana sunkios. Jos sukomponuotos taip, kad viskas tvirtai laikytųsi ir net paguldžius niekas neiškristų. Pirmiausia puokštė turi būti graži, miela man. Tik pati būdama savo kūriniu patenkinta, jį galiu atiduoti klientui. Tada jau laukiu grįžtamojo ryšio, kuris man taip pat yra labai svarbus. Visada noriu žinoti ne tik puokštę įsigijusio, bet ir ją gavusio žmogaus nuomonę, emocijas“, – teigė L. Šimanskienė.
Moteris prisiminė, kaip didelę gurmanišką puokštę pagamino 54 metų gimtadienį šventusiam vyrui. Dešrelėmis, sūrio lazdelėmis, daržovėmis, riešutais pagardinta puokštė jubiliatą taip sužavėjo, kad jis kitiems jos valgyti neleido ir po šventės parsivežė namo.
„Daug kas sako, kad tokias puokštes valgyti gaila. Bet jų paskirtis tokia ir yra. Žinoma, kai sulaukiu komplimentų, kad jos tokios gražios, kad net nesinori nieko nuo jų raškyti, širdžiai malonu. Gamindama puokštes visada „įdedu“ dalelę savęs, jausmo ir stengiuosi, kad kiekviena jų turėtų savitumo, kad nesikartotų tas pats per tą patį. Taigi, kad ir kokią puokštę daryčiau, kiekviena yra tam tikras iššūkis“, – sakė floristė.
Visgi jau daug metų floristikos srityje dirbanti moteris prisipažino, kad kurti klientų mėgstamas vaisių, saldainių ar gurmaniškas puokštes yra ne tas pats, kas gaminti tikrų gėlių kompozicijas.
Alytiškei gėlės asocijuojasi su gyvybe, o vaisiai, saldainiai, kiti maisto produktai dvelkia šalčiu.
„Ne veltui kai kurie žmonės su gėlėmis net kalba. Jos gyvos. Žinoma, gaminu visokias puokštes, atsižvelgiu į naujoves ir klientų pageidavimus, bet man tikrų gėlių niekas neatstos“, – teigė L. Šimanskienė, kuriai floristika yra ne tik darbas, bet ir gyvenimo dalis.
Moteriai dirbti talkina vyras, sūnus. Mamą palaiko ir dukra. Vyras nurodytu adresu pristato užsakytas puokštes, o sūnus iš metalinių detalių kuria specialius narvus, į kuriuos dedamas butelis alkoholinio gėrimo.
Butelį supa veržlėmis pritvirtinti strypai. Prie narvo pridedamas ir raktas. Norint išsiimti butelį, reikia gerokai pavargti, kol raktu atsukamos visos veržlės. L. Šimanskienė tokią dovaną pavadino saugiu gėrimu.
Moters galvoje jau bręsta naujos idėjos, kuo dar nustebinti alytiškius. „Negaliu stovėti vietoje. Žmonių akys greitai prie vieno ar kito dalyko pripranta, reikia eiti pirmyn“, – teigė L. Šimanskienė.