Ankstyvą antradienio rytą Alytaus Jotvingių turguje ant prekystalių jau puikuojasi pirmieji šių metų grybai – tarp braškių indelių geltonuoja voveraičių stiklainiai. Grybų pardavėjai sako, kad vieniems pirkėjams juos pirkti dar prabanga, o kiti ima po kelis litrus iš karto. Bet grybų sezonas dar tik prasideda.
Alytaus turguje jau galima nusipirkti tiek voveraičių, tiek kazlėkų. 1 litras voveraičių kainuoja 3 eurus, o puslitrį galima įsigyti už 1,5 euro.
„Grybų jau atsiranda, ir netgi nemažai – dabar voveraičių, šeštadienį mačiau jau buvo ir kazlėkų atsinešęs vienas prekiautojas, tai manau, kad bus ir kitų grybų, nes voveraičių kas dieną būna nemažai”, – savo patirtimi dalijasi prekybininkė Gabrielė Ališauskaitė.
Prekiautojai atskleidžia, kad praeitais metais grybų kainos buvo beveik tokios pačios, kaip šįmet, ar kiek mažesnės – 3 – 2,5 euro už vieną litrą.
„Aš gyvenu šalia miško, todėl man viskas labai paprasta, viskas šalia, pats renku grybus. Tačiau šiais metais prekiauju dar tik pirmą kartą“, – sako Feliksas Pantelejevas (nuotr. apačioje).
Turgaus prekiautojai sako, kad grybų perkamumas labiau išauga tada, kai atsiranda ir mėlynių. Šios miško gėrybės į turgų pritraukia dar daugiau pirkėjų.
„Kol kas dar tik pati pradžia mano grybų, viskas dar tik įsivažiuoja. Kai jau mėlynių daugiau atsiras, tai ir grybus tada labiau pirks, nes jų tada dar daugiau atsiras. Aš praeitais metais ir mėlynėm, ir grybais prekiavau, kai jau baigėsi braškės, todėl galvoju, kad ir šiais metais bus taip pat”, – sako Gabrielė.
Įsigyti grybų vieniems – prabanga, o kiti pirkėjai noriai perka net po kelis litrus.
„Vienas sako, kad puslitris per brangu, o kitas paima ir kelis litrus.
Šiaip, žmonės sako, kad viskas brangu”,- teigia grybų prekybininkė Gabrielė.