Alytiškės Gretės Bagdonaitės kepti meduoliniai nameliai tokie gražūs, kad dažnas juos įsigijęs gaili valgyti ir naudoja tik šventiniam stalui papuošti. Aštuoniolikmetei gimnazistei tokių namelių kepimas ne tik pomėgis, bet ir būdas užsidirbti. Gaminti mėgstanti mergina ateityje svajoja atidaryti savo restoranėlį.
„Nuo mažens labai patiko gaminti maistą. Mėgdavau palepinti savo šeimos narius, gimines. Tačiau visuomet labiau traukdavo būtent saldumynų gaminimas, galbūt dėl to, kad pati esu smaližė“, – sakė G. Bagdonaitė.
Merginos gaminti nameliai išsiskiria savo išvaizda. Gretė juos kruopščiai dailina, dekoruoja. Nameliams papuošti pati nulipdo valgomus sniego senius besmegenius, eglutes. Namelių stogai atrodo lyg būtų dengti čerpėmis ir padengti sniego sluoksniu. G. Bagdonaitė namelius parduoda kalėdinėse mugėse, juos dovanoja savo draugams.
„Pirmą namelį „pastačiau“ prieš 6 metus. Pirmas blynas nebuvo prisvilęs. Tuomet rezultatas man patiko ir panorau namelius gaminti toliau. Atsiradus daugiau įgūdžių, kiekvieną kartą nameliai tapdavo vis gražesni“, – pasakojo alytiškė.
Šventinių namelių gaminimas užima daug laiko. Vienam nameliui pilnai pagaminti, dekoruoti reikia septynių valandų. Per savaitę Gretė paprastai nulipdo septynis tokius namelius. Vieną dieną mergina išsikepa visas namelio dalis, kitą – jas lipdo, o po to belieka dekoruoti.
„Viską reikia atlikti labai tiksliai. Sienos turi būti lygios, klijavimo masė tokia, kad gerai sulipdytų visas dalis. Reikia atrasti aukso viduriuką. Formuojant namelį, svarbi kiekviena detalė, nes jei kad ir maža smulkmena padaryta ne taip, nuo to visas rezultatas gali būti ne toks, kaip tikėtasi“, – teigė Gretė.
Mergina yra gaminusi ir poros aukštų namelį, netgi suformavusi kaimelį su bažnyčia. Nors tokį grožį žmonėms iš pradžių valgyti būna gaila, bet baigiantis šventėms, nameliai pamažu pradeda „tirpti“. Vienas atsilaužia paskanauti tvoros, kitas – stogo. Taip namelio ir nebelieka.
„Gamindama mėgstu improvizuoti. Stengiuosi atrasti savo būdų, kaip padaryti, kad namelis būtų gražesnis, skanesnis. Galima nusipirkti specialią masę, iš kurios žymiai lengviau formuoti dekoracijas, bet aš ją gaminu iš natūralių medžiagų savo namuose“, – pasakojo G. Bagdonaitė.
Namelius galima kepti ne tik žiemą. Juos „statyti“ galima ir Velykų šventei, ir Helovinui. Tuomet visas namelio apipavidalinimas būtų kitoks. Tačiau Gretei meduoliniai nameliai asocijuojasi būtent su Kalėdomis ir kitokių kepti ji kol kas nebandė.
„Gal kada ir pabandysiu. Teko matyti visokių namelių, bet man atrodo, kad toks kepinys labiausiai tinka Kalėdoms“, – įsitikinusi alytiškė.
Savo dailiais kepiniais aplinkinius stebinanti mergina ateityje svajoja atidaryti savo restoranėlį, kur žmonės galėtų mėgautis jos gamintais saldumynais.
„Buvo minčių ir apie kulinarijos studijas. Tačiau tai, ko noriu, būtų galima gauti užsienyje, kur ruošiami aukšto lygio specialistai“, – sakė G. Bagdonaitė, kol kas dar nežinanti, kokiu keliu baigusi mokyklą pasuks.