Pavasaris – tinkamiausias metas išbandyti kiaulpienes, garšvas, dilgėles, saulėgrąžų daigus ir kitus žalėsius, pasigaminant iš jų žaliavalgiškų patiekalų. „Šie augalai turi daug maistingų medžiagų ir suteikia energijos, neapsunkina organizmo“, – įsitikinusi alytiškė Jūratė Marčiulaitienė, bendrovės „Cika“ direktorė
Ji jau antrus metus į savo mitybos racioną įtraukia žaliavalgių patiekalų. Tokį mitybos principą Jūratėi atrado, kai kūrė savo verslo idėją. Alytuje – daug maitinimo įstaigų, todėl norėjosi kuo nors iš visų išsiskirti ir lankytojams pasiūlyti kažką neįprasto.
Kai kurie žmonės žaliavalgystę painioja su vegetarizmu, tačiau žaliavalgiai mėsos ar žuvies neatsisako, tik valgo termiškai neapdorotą maistą (gaminamą iki 42 laipsnių temperatūros).
Moteris teigė, kad drastiškai ir labai greitai persiorientuoti į žaliavalgystę nederėtų. Tą daryti reikia pamažu, kad organizmas nepajaustų streso. Jūratė įsitikinusi, kad žaliavalgystė daro teigiamą poveikį išvaizdai: pagražėja oda, ima žvilgėti plaukai, sustiprėja nagai.
„Mums labai reikia daug dalykų pasimokyti iš žaliavalgių virtuvės. Pavyzdžiui, jie vandenyje mirko visas parduotuvėje pirktas sėklas, saulėgrąžas, riešutus, džiovintus vaisius, nes taip išplaunami chemikalai, suteikiama gyvybė. Jie tarsi atsigauna, tampa švieži“, – pavyzdį pateikė Jūratė.
Moteris alytusplius.lt skaitytojams savaitgalį siūlo paįvairinti savo mitybos racioną ir pasimėgauti žaliavalgių virtuvės patiekalais – žaliavalgių suši ir kokteiliu.
Žaliavalgiškam sušiui reikės:
suši „nori“ lapų;
saulėgrąžų;
saulėgrąžų daigelių;
salotų arba špinatų;
žiedinių kopūstų;
žalios morkos;
paprikos;
saliero;
žiupsnelio druskos;
daigintų liucerno sėklų.
Paruošimas:
Saulėgrąžas užmerkti vandenyje iš vakaro. Kitą dieną jas keletą kartų perplauti vandeniu. Žiedinį kopūstą supjaustyti gabaliukais ir susmulkinti jį plaktuvu iki kuskuso masės. Saulėgrąžas ir žiedinį kopūstą sumaišyti ir įberti žiupsnelį druskos. Paruoštą masę tolygiai paskirstyti ant suši lapų. Per vidurį įdėti smulkiomis juostelėmis supjaustytą žalią morką, salierą, papriką, saulėgrąžų daigelių, salotų arba špinatų ir daigintų liucerno sėklų. Viską susukti ir supjaustyti griežinėliais. Suši galima valgyti su sojos padažu, vasabi (japoniškas pipirkrienis) pasta arba marinuotu imbieru. Skanaus!
Kokteiliui reikės:
žiupsnelio kiaulpienių lapų;
žiupsnelio garšvų lapų;
žiupsnelio šviežių, dar nežydinčių dilgėlių;
žiupsnelio saulėgrąžų daigų;
vieno banano;
pusė obuolio;
šaukšto medaus;
100 g mėlynių arba kitų mėgstamų uogų (gali būti šaldytos).
stiklinės vandens.
Paruošimas:
Visus ingredientus sudėti į plaktuvą ir viską smulkiai iki vienalytės masės suplakti. Skanaus!