Minia žmonių, rankose laikančių ką tik iškepto šakočio gabalus ir skanaujančių dar šiltą gardėsį. Tokį vaizdą šiandien buvo galima išvysti šalia Druskininkų, Jaskonių kaime, kur įmonės „Romnesa“ kieme buvo iškeptas ir akimirksniu suvalgytas rekordinio dydžio šakotis.
3 metrų 72 centimetrų aukščio, storiausioje vietoje 3 metrų 2 centimetrų apimties, 85, 8 kilogramų svorio šakotis didžiulio susidomėjimo sulaukiame renginyje vadintas didžiausiu pasaulyje, tačiau jo paragauti neteko net pačiam „Romnesos“ vadovui Romualdui Spuliui. Rekordinis šakotis buvo ne tik ypatingo dydžio, bet skonio, mat keptas aant beržo malkomis kūrenamos ugnies.
„Kepsim dar vieną tokį patį“, – svečiams gerokai prasiskirsčius sakė R. Spulis. Bet antro rekordinio šakočio jam paragauti neteks – milžiniškas skanėstas atsidurs šiandien Jaskonyse atidarytame Šakočių muziejuje. Viena priežasčių, kodėl toks šakotis atsirado – kad būtų kur laikyti rekordinį šakotį, mat kitose „Romnesos” patalpose toks milžinas nebūtų tilpęs. Bet muziejuje, be abejo, tai nebus vienintelis eksponatas: čia pristatomas visas šakočio kelias nuo jam reikalingų produktų, įrankių iki galutinio rezultato – lietuviškų, lenkiškų, švediškų ir kitose šalyse kepamų šakočių.
R. Spulis teigė, kad visų jų yra ragavęs, o paklaustas, kurioje šalyje kepami skaniausi, nedvejodamas atsakė: „Kur gražiausios moterys, ten ir šakočiai skaniausi – Lietuvoje“.
Tačiau prisipažino pastebėjęs, kad šakočius labiau mėgsta vyrai nei moterys. Pačiam R. Spuliui šakotį skaniausia valgyti su šalta grietine arba su pienu.
„Romnesa“ kepa ir prancūziškus, ir norvegiškus, ir lenkiškus šakočius, dalindamasi receptais su kitų šalių kepėjais. Paklaustas, ko reikia gardžiam šakočiui iškepti, daugiau kaip dvidešimt metų šakočius kepančios „Romnesos“ vadovas išvardijo tris dalykus: meilės, žinių ir patirties.