Pagal tradicijas šventos Kūčių vakarienės stalas turi būti nukrautas ne mažiau nei dvylika skirtingų patiekalų, kurių kiekvieno būtina bent po kąsnelį paragauti, kad ateinantys metai būtų sėkmingi. Tačiau ar tokios švenčių tradicijos nestumia mūsų į nusikaltimo prieš mūsų pačių organizmą pinkles?
„Ant Kūčių stalo dedami pasninko patiekalai dažniausiai nėra sunkūs ir riebūs, todėl jie yra sveiki ir nereikia dėl nieko baimintis, aišku jeigu saikingai valgysim. Įprastai per šventinę vakarienę valgome primirštus ar rečiau valgomus, bet organizmui reikalingus maisto produktus – įvairių pupelių, ankščių, žuvies, silkės. Ar mūsų patiekalai bus sveiki, priklauso nuo to, kaip jie paruošti. Svarbiausia, kad maistas „neplauktų“ riebaluose. Riebiau daugeliui – skaniau, bet ne sveikiau“, – AlytusPlius.lt skaitytojams patarimų davė dietologė Kristina Jasmontienė.
Kalbėdama apie maisto derinimo principus, apie kuriuos Kūčių vakarienės ir kitų švenčių metu dažniausiai pamirštame, dietologė pabrėžė, kad žymiai svarbiau nepersivalgyti. Maisto įvairovė nepakenks jei nebus per didelis jo kiekis.
Pasak specialistės, kad šventinės nuotaikos nesugadintų virškinimo negalavimai, svarbu nepersivalgyti, todėl, ragaujant visų Kūčių stalo patiekalų, reikėtų suvalgyti jų po nedidelį kąsnelį ir stengtis, kad vakarienė tilptų į vieną lėkštę, nors ir daug patiekalų teks išragauti.
„Didesnė rizika persivalgyti per Kalėdas, nes ant stalo būna daugiau riebių patiekalų ir saldumynų. Per šventes visi vadovaujasi principu – skaniau, riebiau, saldžiau. To reikėtų vengti“, – pabrėžė K. Jasmontienė.
Dietologė siūlo per šventes gaminti ir valgyti vaisių desertus, o ne kitus konditerinius gaminius. Tačiau ir jų padauginti nevalia. Per dieną žmogui rekomenduojama suvalgyti ne daugiau 300 g vaisių.
„Tikrai nereikia bijoti valgyti per šventes, svarbiausia neprarasti saiko. Švenčių metu, kai valgome, užkandžiaujame daugiau nei įprastai, reikėtų gerti pakankamai skysčių – geriausia vandens. Reikia nepamiršti, kad kava, sultys, alkoholis – neatstos vandens, kuris reikalingas normaliai organizmo veiklai. Svarbu stengtis kuo daugiau pajudėti, o ne ištisą dieną sėdėti prie stalo ar prie televizoriaus“, – kalbėjo K. Jasmontienė.
Jau tapo įprasta, kad nė viena šventė nepraeina be alkoholinių gėrimų. Alkoholis yra kaloringas, be to gerina apetitą, todėl natūralu, kad, jį vartojant, valgoma daugiau, lengviau persivalgoma.
Jeigu vis dėlto persivalgymo išvengti nepavyko ir vargina pilnumo jausmas, pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas ir kiti nepageidaujami simptomai, geriau pagalbos kreiptis į medikus.