Alytaus rajone, Venciūnuose, esantis šaltalankių ūkis įkurtas 2004 metais, o vitaminingos uogos bei įvairi produkcija iš jų – džiugina daugiau nei dešimtmetį. Anot ūkininko, Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidento Gedimino Radzevičiaus, šios uogos – tikra vitaminų bomba.
„Šaltalankiuose gausu vitamino C ir beta karoteno, kuris pasisavinamas daug lengviau nei iš morkų. Jog gautume beta karoteną iš morkų, į jų sultis reikia papildomai įsipilti aliejaus, o šaltalankiai patys savyje turi aliejaus, todėl įsisavinami lengviau. Uogos naudingos, nes yra panaudojamos beveik be atliekų. Iš uogų spaudžiamos sultys, iš luobelių galima pasidaryti pabarstukus, įsidėti į arbatą, galiausiai, turint tinkamas priemones – išsispausti aliejų. Panaudojami net šaltalankių lapeliai, kurie tinkami dėti į arbatą”, – sako G. Radzevičius.
Šaltalankių ūkis iš paukščio skrydžio ir kodėl G. Radzevičius įsimylėjo šią uogą – pamatykite videoreportaže.
Gali būti aktualūs vitaminai imunitetui moterims