Grybautojai jau pradėjo naują sezoną. Kovo pradžioje anksčiau nei bet kada Dzūkijos miškuose pasirodę pirmieji bobausiai, pastarosiomis dienomis pradėjo dygti dar gausiau.
Varėnos rajono Matuizų ir Marcinkonių miškuose apsilankę aistringiausi grybautojai pirmuosius raukšlėtakepurius jau aptiko kovo pradžioje.
,, Kovo 5 dieną išsiruošusi pasivaikščioti ir pasižvalgyti po Matuizų mišką, labai nustebau išvydusi jau vietomis nedideliais plotai, gražiai išsirikiavusius pradėjusius dygti bobausius. Sunku buvo tuo patikėti, maniau gal akys apgauna, bet priėjus arčiau abejonių nebuvo – tikrai jau dygo bobausiai“, – pasakojo matuiziškė Živilė.
Jauna moteris tame pačiame miške apsilankiusi kovo 11 dieną bobausius išvydo išsirikiavusius dar gražiau ir jau augančius didesniais plotais.
Kita grybautoja sekmadienį gausiai augančius bobausius aptiko netoli Marcinkonių esančiame privačiame miške. Varėniškė juokavo, kad raukšlėtakepurių jau pakaktų sočiai šeimos vakarienei.
Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių rezervato direkcijos biologinės įvairovės skyriaus vedėjo Mindaugo Lapelės taip anksti pasirodę bobausiai labai nenustebino.
,,Kai voveraitės dygsta sausį, gervės paskrenda ir erkės atgyja vasario viduryje, gal ir neverta taip labai stebėtis, kad bobausiai pradeda dygti kovo pradžioje“, – sakė M. Lapelė.
Pašnekovas prasitarė, kad jo kolegė Marcinkonyse jau kovo 13-ąją rado visą plantaciją šių grybų.
Visgi M. Lapelė neslėpė, kad tai labai ankstyvas bobausių dygimo metas. ,,Dažniausiai pirmieji pavasario grybai pasirodo balandžio viduryje ar gegužės pradžioje ir jų dygimo pradžia sutampa su miškasodžiu Dzūkijos šiluose“, – pasakojo Čepkelių rezervato direkcijos biologinės įvairovės skyriaus vedėjas.
Jis pastebi, kad pagal tai, kiek mūsų pušynuose dabar yra įvairaus senumo kirtaviečių, bobausiams tinkamų vietų ženkliai padaugėjo, bet tiek jiems, tiek ir kitiems grybams labai svarbi šiluma ir drėgmė. Nuo to priklauso visų grybų derlius.
M. Lapelė primena, kad pavasarį auga ir dar viena bobausių rūšis – didysis bobausis, išsiskiriantis stambiu gelsvu vaisiakūniu.
,,Abi šios rūšys, skirtingai nuo panašiu laiku lapuotynuose pasirodančių briedžiukų, yra nuodingos. Juose esantis giromitrinas labai kerta per kepenis, bet suyra verdant ar džiovinant. Todėl nėra tiek daug šių grybų gerbėjų ir aš neraginu jų valgyti, nebent kokį kartą paragauti“, – aiškino pašnekovas.
Bobausiai šiemet pasirodė vienu metu su vėjalandėmis šilagėlėmis, jau keliančiomis pirmuosius žilais plaukeliais apsigaubusius žiedų pumpurus. Šios gėlės šiemet irgi pradeda skleistis kokiu mėnesiu anksčiau nei prasta.
Praėjusiais metais pirmieji bobausiai Dzūkijos miškuose pasirodė kovo pabaigoje.
Valgomieji bobausiai dzūkų dažniausiai vadinami „šmarškais” ar „šimtakamariais“. Nuomonė apie šiuos grybus – labai prieštaringa. Vieniems – tai skaniausi pavasario grybai, kuriuos pasigardžiuodami valgo išvirtus ir pakepintus su svogūniukais, kitiems jų neįpirši net paragauti. dėl juose esančios nuodingos medžiagos – giromitrino.
Ilgai verdant ir džiovinant nuodingų medžiagų šiuose grybuose beveik nebelieka. Bobausiai naudojami ir liaudies medicinoje, tačiau bet kuriuo atveju juos reikia vartoti labai atsargiai.