„Kaip žmogus nori atrodyti, tokį ir maistą turi valgyti. Nori dėvėti S dydžio drabužius? Valgyk S dydžio porcijas“, – dažnai nereikalingų kalorijų norinčioms atsikratyti alytiškėms kartoja sporto klubo „ŠaulėGYM“ vadovė Gitana Vitkauskienė, atskleidusi paslaptį, kaip per mėnesį numesti net 4-6 kilogramus svorio.
Vasaros sezonui besiruošiančioms moterims, skubančioms pagražinti figūrą, G. Vitkauskienė siūlo detoksikuojantį ir liekninantį mėnesio mitybos planą, kuris „ištirpdys“ nereikalingus kilogramus, suteiks žvalumo ir lengvumo pojūčius.
Šio plano anksčiau lankėsi ir G. Vitkauskienė. Daug kam sunku patikėti, kad nepriekaištingos figūros moteris paauglystėje buvo stambiausia iš visų klasiokių ir net neįsivaizdavo, kaip būtų galima numesti svorio ar sveikiau gyventi.
„Nors mokykloje aktyviai sportavau, man patiko visur dalyvauti, organizuoti, bet būdama 13 metų tikrai negalėjau pasigirti gražia figūra. Man atrodė, kad reikia valgyti tai, ką mama pagamino, ir jokių minčių apie dietas nebuvo. Tada ir apie dietologus buvo mažai kalbama“, – pasakojo 45 metų G. Vitkauskienė.
Lieknėjimo subtilybių paauglystėje G. Vitkauskienę pamokė vyresnė draugė, kuri labai dailiai atrodė. Gitana pastebėjo, kad ji nuolat valgydavo saulėgrąžas ir pasiteiravo kodėl. Draugė paaiškino, kad pasirinkdama tinkamą maistą palaiko gerą formą.
Netrukus Gitana ir pati pradėjo ieškoti literatūros apie sveiką mitybą, ėmė skirti daugiau dėmesio figūrai ir baigdama mokyklą jau buvo sulieknėjusi.
G. Vitkauskienė nuolat kaupė patirtį, intensyviai sportavo, mokėsi sveikos gyvensenos paslapčių ir šiandien savo patarimais sėkmingai dalinasi su alytiškėmis, norinčiomis atsikratyti nereikalingų kilogramų ir jaustis geriau.
„Kiekvienais metais dešimtys moterų pasiekia puikius rezultatus, sulieknėja – ne tik dėl pakoreguotos mitybos, bet ir dėl sporto bei geros emocinės būklės“, – teigė G. Vitkauskienė, kiekvieną savo rytą pradedanti nuo pozityvių minčių ir bent trijų puodelių vandens, valganti vaisius ar išgerianti kavos puodelį su medumi užteptu trapučiu.
Pasak G. Vitkauskienės, lieknėjančioms moterims pirmoje dienos pusėje reikėtų valgyti vaisius, saldžius angliavandenius. Vaisiuose yra natūralaus cukraus, ląstelienos. Juos valgydamas žmogaus gauna energijos, vaisiai „išvalo“ organizmą. Pusryčiams lieknėjančios moterys gali rinktis ir žaliuosius kokteilius, džiovintus vaisius.
Pietums reikėtų rinktis žuvies ir mėsos patiekalus, paruoštus be riebalų, vakarienei – kruopas ar troškintas daržoves. Užkandžiaujant valgyti vaisius.
„Kai lieknėjančiai moteriai sudarau mitybos planą, maisto produktai, kuriuos parenku, nesikeičia, tik keičiasi režimas. Norinti sulieknėti moteris per dieną turi suvartoti 1200-1500 kalorijų.
Lieknėti reikia valgant natūralius ir sveikus produktus. Pieno produktus iš valgiaraščio išmetu, nes jie stabdo virškinimą, trukdo detoksikacijai. Žmogus gali išgyventi ir suvartodamas mažai kalorijų, jei gauna pakankamai vertingų maistinių medžiagų“, – kalbėjo G. Vitkauskienė.
Ji patikino, kad sulieknėti galima vien tik sureguliavus mitybą, tačiau labai svarbu ir sportuoti. Sportas padeda „deginti“ kalorijas, treniruotės subalansuoja dienos režimą, sporto klube lieknėjanti moteris gauną daugybę patarimų, padrąsinimų, motyvacijos siekti daugiau.
Be to, nesportuojant, net ir atsikračius nereikalingų kilogramų, kūnas suglemba, pasidaro „tuščias“ be raumenų. Sportas padeda sustangrinti kūną, padailinti pilvą ir užpakaliuką.
Norint greito efekto lieknėjant galima daryti ir iškrovos ar susilaikymo nuo maisto dienas. „Manau, tokie metodai nėra blogi. Mūsų organizmas nuo senų laikų užprogramuotas taip, kad prieš Velykas, Kalėdas, susilaikome nuo gausaus maisto. Natūralu, kad kartais norisi pailsėti nuo maisto ir per dieną suvartoti kad ir 500 kalorijų“, – kalbėjo G. Vitkauskienė.
Visgi, sporto klubo vadovės teigimu, net ir lieknėjant nereikėtų peržengti ribų ar leistis į kraštutinumus. „Jei jau močiutė pakvietė valgyti cepelinų, o tu pas ją vis tiek nešiesi savo kruopas – tai jau nėra normalu. Daugelis maisto produktų yra geri, tik reikia atkreipti dėmesį, kaip jie gaminami. Jei mėsą apvoliosime miltuose, džiūvėsėliuose, apkepsime dideliame kiekyje aliejaus ir dar užkepsime sūriu, tai jau bus ne mėsa, o riebalai“, – perspėjo G. Vitkauskienė, siūlanti rinktis garintą, virtą, troškintą mėsą.
Norinčioms sulieknėti, G. Vitkauskienė siūlo išbandyti šį detoksikuojantį valgiaraštį, atitinkantį apie 1200 kalorijų per dieną.
1 diena
Pusryčiai (7 val. 100 kalorijų): pasirinktinai: 1-2 obuoliai, 1 granatas, 150 gramų vynuogių, 5-6 abrikosai (jei džiovinti, išmirkyti) arba 2-3 riekelės arbūzo.
Užkandis (10 val. 100 kalorijų): vaisius.
Pietūs (12 val. 400 kalorijų): 150 gramų sterko, jūros lydekos, upėtakio ar lašišos ir 200 gramų burokėlių arba agurkų.
Užkandis (15 val. 100 kalorijų): vaisius.
Vakarienė (18 val. 400 kalorijų): 100 gramų miežių košės arba 300 gramų bulvių ar troškintų žiedinių kopūstų.
Užkandis (21 val. 100 kalorijų): vaisius.
2 diena
Pusryčiai (7 val. 100 kalorijų): 1-2 apelsinai, 3-4 kiviai, stiklinė vyšnių, 1 mangas arba 1-2 nektarinai.
Užkandis (10 val. 100 kalorijų): vaisius.
Pietūs (12 val. 400 kalorijų): 8 šaukštai sausų skaldytų žirnių, pupelių, lęšių ar sojos pupelių košės ir 100 gramų pomidorų.
Užkandis (15 val. 100 kalorijų): vaisius.
Vakarienė (18 val. 400 kalorijų): 100 gramų grikių košės arba 300 gramų troškinto baklažano ar moliūgo.
Užkandis (21 val. 100 kalorijų): vaisius.
3 diena
Pusryčiai (7 val. 100 kalorijų): 3-6 mandarinai, 1-2 bananai, 5-6 slyvos (jei džiovintos, reikia išmirkyti), 2-3 riekelės ananaso arba 1 persimonas.
Užkandis (10 val. 100 kalorijų): vaisius.
Pietūs (12 val. 400 kalorijų): 150 gramų kefalė, menkės, karpio, ešerio arba plekšnės ir 200 gramų salotų ir ridikų arba morkų ir salierų.
Užkandis (15 val. 100 kalorijų): vaisius.
Vakarienė (18 val. 400 kalorijų): 100 gramų ryžių ar sorų košės arba 300 gramų troškintų brokolių ar cukinijos.
Užkandis (21 val. 100 kalorijų): vaisius.
4 diena
Pusryčiai (7 val. 100 kalorijų): 1 greipfrutas, 1-2 kriaušės, 1-2 persikai, 2-3 riekelės meliono arba 1 stiklinė uogų.
Užkandis (10 val. 100 kalorijų): vaisius.
Pietūs (12 val. 400 kalorijų): 150 gramų kalakutienos, vištienos, jautienos, veršiena, kiauliena ir 200 gramų kopūstų arba paprikos.
Užkandis (15 val. 100 kalorijų): vaisius.
Vakarienė (18 val. 400 kalorijų): 100 gramų avižų arba kukurūzų košės, arba 300 gramų troškintų šparaginių pupelių ar grybų.
Užkandis (21 val. 100 kalorijų): vaisius.
Pasibaigus ketvirtajai dienai, kartoti valgiaraštį nuo pirmos dienos.